Никола Колев, segabg.comС програмата за безплатно саниране през 2016 г.

...
Никола Колев, segabg.comС програмата за безплатно саниране през 2016 г.
Коментари Харесай

Управляващите са погазили закона с програмата за безплатно саниране


Никола Колев, segabg.com

С програмата за " гратис " саниране през 2016 година ръководещите са погазили Закона за обществените финанси. Вината за това е на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), което управлява програмата. Това сочи оповестен през вчерашния ден одитен отчет на Сметната палата за осъществяването на държавния бюджет за 2016 година Заключенията на палатата са единствено констативни и не водят до правни последствия.

При Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания има нарушаване на бюджетната дисциплинираност и не са спазени условия от Закона за обществените финанси, показват от Сметната палата. Регионалното министерство е надвишило разяснения проект на оптималния размер на уговорките за разноски, поети през 2016 година с държавния бюджет, с над 1.096 милиарда лева А не би трябвало да се позволява започването на стратегии или планове, разноските за които не са планувани в Закона за държавния бюджет. В същото време, според постановлението за приемането на програмата, разноските за безплатна финансова помощ за идващите години би трябвало да се плануват по централния бюджет за съответната година.

Както в. " Сега " писа неведнъж, обичаната на премиера Бойко Борисов и на някогашния районен министър и настоящ министър по европейското председателство Лиляна Павлова стратегия потегли през цялото време със кавги и остри рецензии. Заложените при нейния старт пределни цени се оказаха неколкократно по-високи спрямо сходна стратегия, изпълнявана с европейски пари, при която притежателите имаха самоучастие. По данни на районното министерство страната е платила приблизително по 17 359 лв. за един апартамент. Предварителните калкулации бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да коства приблизително сред 4000 и 8000 лева Регионалното министерство се оказа насила на два пъти да понижи пределните цени за възобновяване на един квадратен метър.

В края на предишния месец районният министър Николай Ненков разгласи, че напълно " гратис " саниране на блокове към този момент няма да има. " В бюджета за 2018 година няма да се желаят средства за саниране на частни жилищни здания. Сключените до момента контракти с етажните собствености ще бъдат довършени по досегашните правила ", сподели той. От 2019 година програмата ще продължи частично със средства от бюджета, само че по нови правила, които занапред ще се разискват. Най-вероятно притежателите също ще дават пари за обновяването на блоковете си. Точен % не бе упоменат, само че се разисква той да е сред 20 и 50%.

При санирането няма правила да се влагат единствено материали, които обезпечават отбрана от пожар. За това сигнализира през вчерашния ден пред БНР Йордан Николов - изпълнителен шеф на Българската асоциация за изолации в строителството. В Министерство на регионалното развитие по принцип има основана работна група по въпроса, само че тя към момента не е почнала работа. Според Йордан Николов би трябвало при постройките, високи над 28 метра, да се употребяват единствено негорими материали. По програмата за саниране обаче такова условие няма, въпреки оскъпяването за високите здания да е не повече от 5-6 лв. на квадратен метър.

ПРАХОСНИЦИ

При четири от първостепенните разпоредители с бюджетни средства е открито превишение на регистрираните разноски за личен състав над разяснения проект, сочи одитът на Сметната палата. При Министерството на културата то е с 3.111 млн. лв., или с 3.5% по отношение на плануваното, при Министерството на земеделието и храните - с 1.514 млн. лв., или с 1.2%, при Националната работа за защита (НСО) - с 847.9 хиляди лв., или с 2.9%, и при Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " с 57.3 хиляди лв., или с 0.92%. В последна сметка обаче Сметната палата показва, че докладът за осъществяването на държавния бюджет за 2016 година е направен и показан при съблюдаване на условията на нормативните и вътрешните актове на Министерството на финансите.

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР