Никлаус Вирт е един от най-великите теоретици на компютърните науки(снимка:

...
Никлаус Вирт е един от най-великите теоретици на компютърните науки(снимка:
Коментари Харесай

Почина Никлаус Вирт, създателят на Pascal


Никлаус Вирт е един от най-великите теоретици на компютърните науки
(снимка: ETH Zurich)

На 89-годишна възраст п очина Никлаус Вирт, огромният теоретик на програмирането, пионер на разнообразни науки, свързани с осведомителните технологии, прочут най-много като основател на езика за програмиране Pascal.

Никлаус Вирт е роден на 15 февруари 1934 година в Швейцария. Работил е като помощник в катедрата по компютърни науки в Станфордския университет и като професор по компютърни науки в ETH Zurich, откъдето се пенсионира през 1999 година

По време на преподавателската си кариера Вирт два пъти си взема едногодишен отпуск, с цел да работи в лабораторията Xerox PARC, известна със основаването на компютърната мишка, прозоречния интерфейс и други разработки, които в този момент са необятно публикувани.
още по темата
Никлаус Вирт е главният основател на езиците за програмиране Euler (1965 г.), PL360 за IBM/360 (1966 г.), ALGOL W (1968 г.), Modula (1975 г.), Modula-2 (1978 г.), Oberon (1987 г.), Oberon-2 (1991 г.) и Oberon-07 (2007 г.), както и на операционната система Oberon.

Езиците за програмиране на Вирт нормално се отличат с изясненост, елементарност и успеваемост, заради което станаха необятно публикувани и оказаха мощно въздействие върху развиването на структурираното програмиране и върху по-нататъшното основаване на езици за програмиране.

Някога Pascal беше най-широко употребяваният език за програмиране. Той образува основата на известния компилатор Turbo Pascal на Borland, въз основата на който са основани Object Pascal и Delphi.

Според разнообразни изявления, Вирт е умрял на 1 януари 2024 година в личния си дом, заобиколен от фамилията си. Програмисти от цялостен ​​свят скърбят за великия теоретик на компютърните науки, практик по програмиране и пионер на актуалните осведомителни технологии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР