Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме

...
Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ от Пристое: Ние сме пазители на целостта на нашата Родина!

Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата страна. Затова и Европа споделя - Ние имаме потребност от Движението за права и свободи. Това разгласи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от трибуната на обичайния възпоменателен протест на Майските събития от 1989 година в село Пристое.

"Европа е на кръстопът. Или ще тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, омразата към другите, или ще върви по пътя на толерантността, демокрацията, единството и заедността. Ние би трябвало да помогнем на Европа сега ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи и лидер на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ от Пристое, където се означи 30-тата годишнина от майските събития.

"Поне за 20 години напред ще се начертае посоката за развиване на Европейския съюз. Освен това обаче - и България има потребност от смяна. Не може с шовинизъм и ксенофобия, с разделяне и опълчване да се ръководи нашата татковина. Ние 1989 година не се борехме за националисти в нашата страна. Ние се борехме за народна власт, за приемливост, за заедност в нашата татковина. Затова с номер 20 в края на тоя месец ние ще дадем знака за смяната и в нашата татковина ", сподели още той.

"Както чухме и от господин Ханс Ван Баален - Европа има доверие и има вяра на Движението за права и свободи, тъй като Движение за права и свободи и в Брюксел, и в София, и в Шумен, и в Каолинов, и в Пристое води идентична политика. Политика на мира, на заедността, на толерантността, на уважението към другите и обединяване на другите. Това е Движението за права и свободи ", обърна внимание Мустафа Карадайъ. Той уточни и значимостта на събития от май 1989 година.

Специален посетител в Пристое с изключение на претендентите на Движение за права и свободи бе и президентът на ALDE – Партията на европейските либерали и демократи – Ханс Ван Баален. Той сподели: Вие почитате всички ваши борци, които са се борили за независимост във време на етническо пречистване. Имената и идентичността ви бяха отнети, културата ви не беше уважавана. Д-р Ахмед Доган и Движение за права и свободи предложиха да работим дружно за етнически мир. Ние в западна Европа можем единствено да се поучим от доктор Ахмед Доган, сподели още водачът на европейските либерали.


Много сте, както бяхте тук преди 30 години, когато самозабравилия се тоталитарен режим стартира етническо пречистване в България. Не беше Възродителен развой, а етническо пречистване, обърна се към събралите се от трибуната в село Пристое зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Най-срамното и най-жестокото на Балканите, добави той. И това би трябвало да бъде казвано постоянно, тъй като би трябвало да помним тези страници от нашата история. Защото героите, които починаха в борбата за права и свободи са герои на цяла България. Борците за права и свободи нямат етнос и вяра, те са герои на целия народ. Правата и свободите стоят над всичко и по тази причина ние тачим толкоз доста нашите герои – и тези, които са се борили в предишното и тези, които са се борили в близкото настояще, сподели още Цонев. И в случай че всяка година идваме тук, с цел да отбележим годишнината на тези събития, то е с цел да помним и напомним на днешните генерации, че борбата за права и свободи всеки ден и всеки час, разгласи той.

Йордан Цонев съобщи, че настояща България и Европа не вършат изключения от това. Тя има потребност от тази борба и по тази причина ви споделих, че и България и Европа има потребност от вас. От вашият опит, памет и приемливост, която се роди от болката, скръбта и от тези, които умряха за тази независимост, акцентира Цонев.
Затова от тази висока естрада ние издигаме нашият глас и споделяме, че ние ще дадем на Европа от нашата приемливост и етнически модел. Ние ще дадем на България такова ръководство, което ще върне децата ни тук, разгласи Йордан Цонев.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч дружно с евродепутати и народни представители уважиха паметта на жертвите от така наречен „ възродителен развой “ в община Каолиново. Ръководството на Движение за права и свободи сервира венци и цветя на паметни плочи в кв. "Кус " в Каолиново, и в селата Тодор Икономово, Климент и Пристое.


По-рано ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален откриха паметна плоча мемориал на площада пред община Каолиново, издигнат с дарения и с поддръжката на общината в памет на починалите по време на така наречен „ възродителен развой “.
„ В момент като днешните, няма по какъв начин всеки един от нас да не е изпълнен с страстите, с тъгата, с нещастието, която всички сме изживели. Тук пред този монумент, всички ние на всеослушание би трябвало да кажем: „ Ние помним! “, разгласи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на откриването на паметната плоча.
Тук сме пристигнали да се преклоним пред героизма и саможертвата, посочи той. Мъдростта ни повелява да създадем монументи за тези хора. Мъдростта ни повелява тези монументи да ги има, с цел да останат в историята, сподели още Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи съобщи ясно, че ние от Движение за права и свободи сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние от Движение за права и свободи сме пазители на мира, стабилността и сигурността в България. Затова имаме потребност от тези монументи. За да се поучим и да вземем от мъдростта на саможертвата на нашите герои, изясни още той.
В село Средковец ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч участваха на откриването на новопостроената джамия в селото с поддръжката на Главното Мюфтийство и община Каолиново. Там бяха и Главния мюфтия на Р България Мустафа Хаджи и ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР