Ние помагаме на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна

...
Ние помагаме на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна
Коментари Харесай

Проф. Тодор Тагарев: Как въобще руският посланик си позволява такова поведение в България? Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни

" Ние оказваме помощ на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна във войната, на жертва. Нормално е всеки, който може – да помогне. Това е съветска теза, че който оказва помощ на Украйна се въвлича във войната. Друго нещо е, че тази теза измества обществения спор от други значими тематики.

Като да вземем за пример по какъв начин изобщо съветският дипломат си разрешава такова държание в България? Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни. Тя ни наставлява, тя ни упреква, предизвика. Това е изцяло недопустимо държание за един посланик ". Това съобщи в студиото на " Здравей,България " по NOVA някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев.

Според него е напълно обикновено госпожа Митрофанова да се прибере в Москва, откакто нашият дипломат се прибра. " Ние самостоятелна страна ли сме или чакаме този, който нарушава дипломатическите правила да ни каже какво да вършим? ", попита Тагарев. И добави: " Москва се държи извънредно провокативно по отношение на България.

В първия ден на войната Мария Захарова, представителят на съветското Министерство на външните работи, направи едно изказване за Луков марш – само че две седмици след него и в първия ден на войната. " Внимавайте в картинката да не ви денацифицираме и вас " – беше смисълът на нейните думи. Аз се чудя за какво няма публична реакция? ", акцентира Тагарев.

" Русия ни е оповестила за зложелател. Вече поименно и изцяло публично сме оповестени за зложелател. Наши спомагателни дейности няма по какъв начин да променят тази позиция. Напротив – нашето безучастие демонстрира на русия, че ние може би ще се поддадем на спомагателен напън и ни нарежда в неприятна светлина пред нашите съдружници. Други страни от Европа и НАТО към този момент дават военна помощ на Украйна, без да се тормозят по какъв начин помощта ще бъде интерпретирана от съветската страна ", сподели той във връзка декларацията, подписана с негови някогашни сътрудници, в която се приканва България да се включи в доставките, гарантиращи защитата на Украйна.

По думите му първото основание за оказване на помощ е фактът, че Украйна има потребност от нея и е жертва на експанзия. " Ние имаме какво да предоставим – леко стрелково оръжие, муниции, мини, които България обичайно създава. Те са извънредно нужни на Украйна ", акцентира Тагарев.

Той разяснява и изявлението на президента Радев, че " националните ползи са едно, а войните не се водят от телевизионни проповедници, като цената най-после я заплащат елементарните жители ". " Както е известно не съм привързан с политически партии и нямам политически партии. Канят ме в медиите в качеството ми на специалист. Нямам ограничавания в своите мнения и показвам задоволително свободно своето схващане за хода на войната ".

На въпрос дали, в случай че се сложи въпроса за изпращане на оръжие към Украйна – това няма да добави още една рецесия, политическа, към всички останали рецесии с който сега се борим. " От всички, подписали декларацията някогашни министри, никой не е политически деен сега. Ние разсъждаваме от позиция на нашите ползи, на нашата сигурност, на ползите на другарската страна, каквато е Украйна и техния дълготраен интерес. Известно е, че една от партиите в ръководещата коалиция, са срещу изпращане на оръжие към Украйна. Нашият апел е към депутатите въобще ".

Той разяснява и известието за опит за отравяне на Роман Абрамович. " Опит за заплашване. Абрамович е един от съветските олигарси, които губят от този спор. Дали е акредитиран от Кремъл да договаря – няма по какъв начин да знам сигурно, само че несъмнено се пробва да се нарежда като посредник сред Москва и украинската страна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР