Ние като учени още преди 10 години сме правили прогнози

...
Ние като учени още преди 10 години сме правили прогнози
Коментари Харесай

Надежда Илиева: Демографската криза е следствие от високата смъртност и застаряващо население

" Ние като учени още преди 10 години сме правили прогнози за броя на популацията на България през 2020 година и тези резултати в този момент от националното броене са предстоящи ", сподели пред БНР доцент Надежда Илиева от Българска академия на науките - Института по Геофизика и география за демографската злополука в България.

" Методиката , която използваме за преборяването е много прецизна и за нас това не е някаква изненада.

Причините за демографската злополука са напълно естествени, защото броят на популацията се образува от два съществени процеса - това естественото възпроизводство и механичното придвижване.

Влошаващите се индикатори за естественото възпроизводство също са естествени и се следят във всички страни в развития свят. За България е характерно е мощно застаряващото население , което се видя последната година във високата смъртност по време на пандемията.

Смъртността през 2020 е била 18 примила, а предходните години тя е към 15 примила. Това е главният демографски проблем в България ", разясни още доцент Илиева от Българска академия на науките.

Другите съществени проблеми са ниската раждаемост, мощно задълбочените демографски районни диспропорции, мощната поляризация в демографското пространство.





Ареалите с обезлюдяване са Северна и Централна България, Краище, Сакар-Странджанска област, към Елхово и Ямбол и цялата западна граница на България, изключително се откроява Западните Родопи - Смолянско и Пазарджишко.

По думите на доцент Илиева водещите фактори за миграция на българите са икономическата непоклатимост, приходите, обществената сигурност.

" За България в съпоставяне със страните от някогашния Източен блок, казусът е, че тези водещи фактори за търсене на прехранване отвън родината, не престават доста по-дълго време.

И в случай че след 1989 година гладко е намалявало популацията, в този момент темповете, с които това се случва са доста по-интензивни. И основната причина за това е все по-застаряващото население ", разясни още в " Хоризонт за вас " доцент Илиева.

В международен мащаб финансовото подкрепяне на младите фамилии е един от положителните способи за стимулиране на раждаемостта, предложи специалистът.

" За мен обаче и тези ограничения са с временен резултат. Според мен би трябвало да се работи за смяна на ценностната система на едно общество . Защото фамилията и децата би трябвало да бъдат осъзнати като най-важното за нас хората ", съобщи доцент Надежда Илиева.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР