Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте заяви днес, че би

...
Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте заяви днес, че би
Коментари Харесай

Марк Рюте: Ако наследя поста генерален секретар на НАТО ще бъде интересно

Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте съобщи през днешния ден, че би показал интерес да заеме поста общоприет секретар на НАТО, който заема Йенс Столтенберг, макар че шансът съгласно Рюте е дребен той да бъде определен за поста, съобщи Ройтерс.

„ Такава роля би била забавна, защото би предложила късмет в продължение на няколко години да давам своя принос на интернационалната сцена в интервал на трагични световни промени ”, сподели Рюте в изявление за радиостанция „ Ден Хааг “ (Den Haag). „ Но има доста огромен късмет, поради политическата поддръжка за това, този пост да бъде получен от европейка, което също би било доста добре ”,заяви още Рюте.

Скоро след подадената си оставка на четвъртото негово държавно управление, Рюте ненадейно разгласи, че напуща нидерландската политика, съобщи Българска телеграфна агенция.

 генералният секретар на НАТО Снимка: БГНЕС/EPA/CHRISTINE OLSSON SWEDEN OUT

Най-високия пост в НАТО се заема от Столтенберг от 2014 година През октомври 2024 година следва Столтенберг да напусне поста общоприет секретар на НАТО

Мандата на Столтенберг беше продължен през юли за четвърти път. Тогава 31 страни членки на алианса избраха на поста да бъде непокътнат умел водач като Столтенберг, вместо да се съгласят за негов правоприемник, тъкмо сега, когато Русия води война в Украйна на прага на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Преди НАТО да вземе решение Столтенберг да резервира поста си като общоприет секретар на алианса, дипломати обявиха, че кандидатурата на Рюте би била мощна. Тогава обаче нидерландецът отговори, че не е разполагаем.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР