Неврологът Мелиса Липфорд говори за симптомите и лечението на сънната

...
Неврологът Мелиса Липфорд говори за симптомите и лечението на сънната
Коментари Харесай

Невролог разказа за симптомите и лечението на болестта на Джо Байдън

Неврологът Мелиса Липфорд приказва за признаците и лекуването на сънната апнея, синдром, с който се сблъсква президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Нейното мнение разгласява USA Today.

Липфорд означи, че сънната апнея е постоянно срещано положение, при което се появяват многократни краткотрайни паузи в дишането по време на сън. Според нея има няколко типа на това заболяване, като най-разпространен е обструктивният.
Обструктивната сънна апнея поражда заради разпределяне на мускулите в задната част на гърлото. Отпуснатите мускули изцяло или отчасти блокират притока на въздух в белите дробове, заради което мозъкът усеща липса на О2 и разсънва индивида, с цел да отвори дихателните пътища.

Лекарят означи, че нощните събуждания заради апнея са толкоз къси, че човек не ги помни. Честото спиране на съня обаче има плачевно влияние върху здравето, споделя Липфорд. Хората, страдащи от сънна апнея, се усещат летаргични, способността им за централизация и внимание понижава. “Освен това съществуването на сънна апнея се свързва с високо кръвно налягане, инфаркти, инсулти и проблеми с паметта ”, споделя неврологът.

Специалистът акцентира, че няма лекуване за сънна апнея. Най-ефективният способ за лекуване е потреблението на устройство за непрестанно позитивно налягане в дихателните пътища. Липфорд изясни, че устройството наподобява на маска за лице или назална поставка, която доставя въздушен поток към горните дихателни пътища и ги държи отворени. Освен това пациентите със сънна апнея се поучават да управляват тежестта си, да заобикалят използването на алкохол и да заобикалят да спят по тил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР