Невероятно, но факт! Комисията, назначена от вече бившия управител на

...
Невероятно, но факт! Комисията, назначена от вече бившия управител на
Коментари Харесай

Обявиха отваряне на офертите за най-скандалния търг на БДЖ

Невероятно, само че факт! Комисията, назначена от към този момент някогашния шеф на БДЖ-Пътнически транспорти Пламен Пешаров, е оповестила отваряне на офертите по евентуално най-скандалната социална поръчка на предприятието за предходната година.
 Христо Иванов е новият началник на БДЖ-Пътнически транспорти  БДЖ продължава най-скандалния си търг - работи държавното жп, милионите прибира частна компания
Целта е единствено след два дни да бъдат отворени ценовите оферти и процесът по подписване на контракта да стане необратим.

Става дума за процедурата с предмет: №01605-2018-0003 „ Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, благосъстоятелност на „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД за тригодишен интервал ”.

След следствие на OFFNews, което откри, че в тази ситуация се касае за класическа спекулация - държавната жп компания прави 80% от работата по заданието, а фактурите отпътуват към тъкмо избрана частна компания, и последвалата инспекция по случая на инспектората на транспортното министерство, въпросният търг бе преустановен.

Само че заповедта за преустановяване на Пешаров е с толкоз комична аргументация, че всеки заинтригуван да вземе парите (б. ред. - въпросната поръчка е с бюджет от малко над 4 милиона лева) би трябвало да е вманиачен, с цел да не апелира решението за прекъсване, чийто главен мотив е, че " ще се отрази отрицателно на медийния облик на БДЖ ".

Именно това направиха от частната компания " Жп Тракция ", за която още от момента на оповестяване на търга се знаеше, че е единственият вероятен реализатор съгласно заложените в документите условия.

Некадърното преустановяване на скандалната социална поръчка бе обжалвано пред Върховния административен съд, а на 13 ноември м. година магистратите излизат с решение, че държавната жп компания неаргументирано е спряла публичната поръчка и че тя би трябвало да продължи при старите условия.

Това дава съображение на Пешаров да продължи работата по поръчката, при която главната част от ремонтите ще се правят в халета на БДЖ, от чиновници на БДЖ, с машини на БДЖ и аварийни елементи на БДЖ, а фактурите за 4 000 000 лв. ще се заплащат на частната компания, която ще завоюва златната социална поръчка.

Фактът, че скандалната процедура продължава, макар че инспекторатът на транспортното министерство настоя за прекъсването ѝ, подхранва подозренията дали в жп превозвача в действителност има действителна смяна в ръководството или всичко продължава както досега.

Още повече, че на освободения в понеделник от поста шеф на БДЖ-Пътнически транспорти Пламен Пешаров сега му се търсело ново предопределение. Името му се спрягало за началник на поделението за товарни транспорти в София (ПТП-София), обявиха източници на OFFNews в БДЖ. Пешаров се счита за доста приближен човек на зам.-министъра на превоза Велик Занчев, който бе освободен от шефското място в борда на жп компанията, само че остана като част от политическия кабинет на министър Росен Желязков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР