Невероятни кадри разкриват нова гледка към най-големия айсберг в света,

...
Невероятни кадри разкриват нова гледка към най-големия айсберг в света,
Коментари Харесай

Заснеха уникални кадри на най-големия айсберг в света

Невероятни фрагменти разкриват нова панорама към най-големия айсберг в света, който стартира своето пътешестване в Южния океан. 

Айсбергът, наименуван А23а, е с повърхност към 1540 кв. благи (Близо 4000 кв.м.) - повече от два пъти по-голям от Лондон (607 кв. благи или 1572 квадратни километра) - и е пълен цели 1312 фута (399 метра). 

Миналата седмица айсбергът попадна в заглавията на вестниците, откакто стартира да се движи откакто 30 години бе заклещен на океанското дъно.

Сега Британската антарктическа работа (BAS) разгласява ново видео и фотоси, снимани от кораба RRS Sir David Attenborough, на които се вижда по какъв начин " мегабергът " се простира в далечината оттатък изследователския транспортен съд. 



" Невероятен шанс е, че маршрутът на айсберга от Уедълско море минаваше тъкмо по планувания ни път и че на борда ни имаше подобаващ екип, който да се възползва от тази опция ", съобщи доктор Андрю Мейджърс, основен теоретичен помощник на RRS Sir David Attenborough и началник на научните проучвания на полярните океани в BAS.

Макар че A23a в началото се е откъснал от ледения шелф Филхнер през 1986 година, той е останал на морското дъно до предходната седмица. 

На 24 ноември мегабергът се освободи и стартира да се придвижва от бранша на Уедълско море към Южния океан.

Сега мегабергът евентуално ще бъде отвеян от антарктическото циркумполярно течение в " айсберговата алея ". 

Това го слага на общата траектория на айсбергите към субантарктическия остров Южна Джорджия.

Тази седмица корабът RRS Sir David Attenborough мина около айсберга като част от планувания си маршрут към море Уедъл. 

Имаме шанс, че навигацията по А23а не оказа въздействие върху късите периоди за нашата научна задача - сподели доктор Мейджърс. 

" Невероятно е да се види персонално този голям айсберг - той се простира докъдето погледът стига ".

Освен че са го снимали, откривателите са взели и проби от айсберга. 



Те се надяват, че те ще ни оказват помощ да разберем по какъв начин изменението на климата се отразява на Южния океан и на живеещите там организми. 

Лора Тейлър, биогеохимик, работеща по задачата, съобщи:

" Знаем, че тези великански айсберги могат да обезпечат хранителни субстанции на водите, през които минават, създавайки процъфтяващи екосистеми в другояче по-малко продуктивни региони ". 

" Това, което не знаем, е каква е разликата сред съответните айсберги, техния мащаб и генезис за този развой ".

" Взехме проби от повърхностните океански води зад, директно до и пред маршрута на айсберга ", споделя ученият. 

Те би трябвало да ни оказват помощ да определим какъв живот би могъл да се образува към А23а и по какъв начин този айсберг и други сходни въздействат върху въглерода в океана и салдото му с атмосферата, споделя Лора Тейлър.

Рекордът за максимален настоящ айсберг се трансформира през множеството години, защото от антарктическия континент се отделят нови айсберги, които след това се разпадат на по-малки елементи.

Повишаването на температурата на водата и въздуха, породено от световното стопляне, провокира неустойчивост по крайбрежията на Антарктида и Гренландия, форсира топенето и усилва скоростта на стопляне. 

The world's biggest today on the globe is on the move in after 30 years, measuring 74x59 km!
— Hautes latitudes ❄ (@HautesLat)
Предишният рекордьор беше А76, който се отдели от мразовит шелф в море Уедъл през май 2021 година, само че по-късно се разпадна на три елементи. 

Калвирането на айсберги от ледените шелфове на Антарктида е част от естествения витален цикъл на ледниците - споделя професор Гераинт Тарлинг, теоретичен началник на екосистемите в Българска академия на науките.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР