Нетната печалба на руския гигант Газпром“ се е сринала с

...
Нетната печалба на руския гигант Газпром“ се е сринала с
Коментари Харесай

Печалбата на „Газпром“ се е сринала драстично

Нетната облага на съветския колос „ Газпром “ се е сринала с повече от 40% до 1,226 трилиона рубли (15,77 милиарда долара) през 2022 година, предава Reuters. Като причина компанията показва повишението на налозите през второто полугодие.

При тези условия съветът на шефовете на съветската държавно следена група реши да спре изплащането на дивиденти за цялата 2022 година, откакто предходната есен изплати промеждутъчен дял в размер на 1,208 милиарда рубли (15 милиарда долара) за резултатите през първото полугодие.

Веднага след известието цената на акциите на „ Газпром “ на Московската фондова борса спадна с съвсем 4%.

Фамил Саигов, заместник-изпълнителен шеф на „ Газпром “, съобщи, че защото шестмесечното погашение на дял към този момент е надхвърлило целевото равнище от 50% от чистата облага, е било решено дивидентът за цялата година да остане на равнището на предварителното заплащане. „ Не изчакахме резултатите от годината, а дадохме опция на акционерите да получат такава забележителна сума авансово. Благодарение на това полученият дял има по-висока действителна стойност от заплащането на същата сума в края на годината “, сподели той.

Миналата година Западът вкара няколко кръга от наказания против Русия и съветските държавно следени компании поради нашествието в Украйна. Износът на природен газ на „ Газпром “, който е значим източник на доходи за компанията – а за финансирането на войната – не бе директно обиден от глобите, само че все пак размерите на износа понижиха на половина до 101 милиарда куб. м през 2022 година

„ Газпром “ е най-големият производител на природен газ в света и един от най-големите вносители в бюджета на Русия.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР