Несправедливото разпределяне на ваксини означава, че възстановяването ще бъде неравномерно

...
Несправедливото разпределяне на ваксини означава, че възстановяването ще бъде неравномерно
Коментари Харесай

Светът трябва да прекрати ваксинния апартейд

Несправедливото разпределение на ваксини значи, че възобновяване ще бъде неравномерно и евентуално краткосрочно.
Историята за Троянската война съдържа съвършената притча за безпомощността на човечеството против естествените сили. Неблагоприятни ветрове, а не неналичието на бойци или въоръжение блокират гръцката армада в малко крайбрежно пристанище, което пречи на офанзивата по Троя.

Най-тежката световна здравна рецесия през това столетие - пандемията от ковид, по сходен метод ни хвана неподготвени. Точно както ветровете блокират античните гърци в Аулис, по този начин и пандемията попречи на нашите проекти да сложим завършек на бедността, да насърчим приобщаващия стопански напредък и да понижим неравенството.

Пандемията извади нескрито крехкостта на световните стопанска система и общество. Тя сложи под въпрос концепцията, че по-богатите страни могат сполучливо да се изолират от тежкото състояние на развиващия се свят. Въпреки че появяването на имунизациите против ковид разшири границите на вярата за стабилно световно възобновяване, несправедливото им систематизиране значи, че това възобновяване ще бъде неравномерно и евентуално краткосрочно. Ако светът желае да превъзмогне пандемията през 2022 година, би трябвало да се постави завършек на ваксинния апартейд.
Реклама
Това ще изисква един по-прогресивен метод по отношение на интелектуалната благосъстоятелност, обвързвана с имунизациите. Осигуряването на достъп до медицински доставки за всички ще изисква дружно с други ограничения и позволяването и разширението на ваксинното произвеждане в разрастващите се стопански системи. COVID-19 изостри бедността, безработицата и застоя в развиването на огромни региони по света. За да дадем ефикасен отговор, би трябвало да увеличим обществените разноски за опазване на здравето и подкрепяне, да подсилим здравните системи, да предприемем всеобщи стратегии за основаване на работни места и да изградим резистентност в общностите.

Правителствата в страните с ниски и междинни приходи ще би трябвало да подемат самодейността за нападателни вложения в инфраструктура, ускорение на индустриализацията и въвеждане на стимулиращи растежа промени. Докато световната търговия продължава да се възвръща, страни и компании ще търсят вложения и бизнес благоприятни условия отвън дома. Развиващите се стопански системи, изключително тези на африканския континент, ще могат да се нареждат като нови граници за напредък, по-специално в инфраструктурата, минното дело, възобновимата сила, осведомителните технологии, земеделието и " зелената " стопанска система.

Прилагането на Африканската континентална зона за свободна търговия ще набере инерция, като вкара най-голямата зона за свободна търговия в света в цялостен режим на работа. Развиващите се стопански системи ще продължат да пазят тезата, че формалната помощ за развиване не замества увеличените директни непознати вложения, които са по-устойчиви, основават повече благоприятни условия и носят изгоди както за вложителите, по този начин и за страните получателки.

Ще се възобнови вниманието към Целите за стабилно развиване и към активизирането на запаси в помощ на по-бедните страни, с цел да ги изпълнят. Ще увеличим напъните за адаптиране към и за намаляване на резултатите от климатичните промени. Много по-голяма поддръжка би трябвало да бъде препоръчана на страните с ниски и междинни приходи, които са най-уязвими за последствията от климатичните промени, въпреки че носят най-малка отговорност за тях.
Реклама
В един взаимосвързан свят има незабавна потребност от по-голямо съдействие сред Севера и Юга по отношение на бъдещата пандемична подготвеност и системите за ранно уведомяване. Коронавирусът осветли жалкото материално положение на бедните, маргинализираните и потиснатите. За да излезем сполучливо от тази рецесия, би трябвало да бъде затвърдена и задълбочена обществената връзка сред жителите и страната. При оправянето както с пандемията, по този начин и с икономическото възобновяване държавните управления би трябвало да се покажат като почтени за доверието на своя народ.

На световно ниво алтруизмът, който сближи общностите и обществата при започване на пандемията, ще се задълбочи, до момента в който работим за превъзмогването на вътрешните и световните провокации, в това число основаното на пола принуждение, расизма и ксенофобията. За да реализираме задачите си, обществената взаимност би трябвало да надмогне тесните персонални ползи. Тази взаимност би трябвало да бъде неделима и безусловна. Трябва да бъде основана на взаимно почитание и взаимна отговорност.
Силата на солидарността
Не можем повече да извръщаме очи от неравенството, което пречи на всички човешки същества да водят един заслужен и сполучлив живот. 2022 година би трябвало да бъде повратна точка, в която ние освен да преодолеем унищожителната пандемия, само че и да реализираме стабилно, заслужено и приобщаващо световно възобновяване. Нека бъде година, в която ще впрегнем силата на солидарността, с цел да изпълним едно по-равноправно и по-устойчиво бъдеще, което не изоставя нито една страна, общественост или човек.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Технологии 1 Икономика 2 Телекоми 3 Градове 1 Технологии 2 Телекоми 3 Коментари и разбори Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР