Непризнатата Приднестровска молдовска република може да се превърне в следваща

...
Непризнатата Приднестровска молдовска република може да се превърне в следваща
Коментари Харесай

Mолдовското Приднестровие - следващата критична точка на руската война

Непризнатата Приднестровска молдовска република може да се трансформира в последваща сериозна точка на съветската война след нашествието в Украйна. 

Територията, която се ръководи независимо и е база на към 1500 съветски бойци, е обект на няколко съмнителни случая през последните дни, за които никой не поема отговорност. 

Във вторник две мощни антени от радиоцентър в село Маяк в молдовското Приднестровие бяха унищожени след детонации. И двата предавателя са били употребявани за ретранслация на съветска радиостранция както на територията на непризнатата сепаратистка република, по този начин и в Украйна. 

При случая няма потърпевши хора. Взривовете са избухнали в 6:40 и 7:05 ч. сутринта във вторник. Службите на Приднестровската република са отделили региона на центъра " Маяк ", като е почнала инспекция на всички обекти на територията му от сапьори. 

Приднестровският радиотелевизионен център е издигнат в края на 60-те години и е можел да ретранслира сигнал до Съединени американски щати, Близкия Изток и Латинска Америка, оповестяват от приднестровското вътрешно министерство. 

Властите в Приднестровието са оповестили най-висока степен на опасност от " терористични офанзиви ". 

Президентът на Молдова Мая Санду свика среща на съвета за сигурност поради детонациите и поради гърмеж в Тираспол, избухнал ден по-рано. Сградата на локалното Министерство на държавната сигурност е обстрелвано с гранатомет, като още веднъж няма данни за жертви. 

 

Атакувана е била и военна част, която се намира в селото Паркани. Приднестровските служби не оповестяват каквито и да е детайлности за този случай. 

Приднестровска молдовска република, чието население е малко под 500 000 души, е доминирана от проруски сепаратистки настроения. Тя се афишира за самостоятелна от Молдова през 1990 г. Територията с център Тираспол не е приета от Молдова, само че се ръководи от обособен парламент и президент. Русия поддръжа собствен боен контингент от към 1500 души и отхвърля да отдръпна армията си макар резолюцията на Организация на обединените нации от 2018 година, настояваща за освобождение на територията от непознати войски. 

От началото на войната в Украйна Приднестровието стана сериозна зона поради взаимни обвинявания сред Москва и Киев за готвени провокации. 

Според украинските управляващи - Русия търси мотив, с цел да навлезе на молдовска територия след нашествието в Украйна. Русия, от своя страна, упреква украинската войска в опити за офанзиви против съветското население в прилежащата страна. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР