Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях на колегите,

...
Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях на колегите,
Коментари Харесай

Будинов: Изкуство се прави от хора, които се уважават, а не с конфликти

Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях на сътрудниците, с които се познаваме и играем от толкоз доста години, показа с оскърбление артистът

Александър Морфов още веднъж разбуни духовете в културните и политическите среди у нас. Вчера Тома Биков от ГЕРБ разгласява скандално видео, в което известният режисьор назовава артиста и някогашен народен представител от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание Евгени Будинов „ гербаджийски отпадък “. От думите на Морфов, който държи тирада пред екипа на знаковото зрелище „ Хъшове “, излиза наяве, че Будинов е отхвърлен от спектакъла, а повода е, че той е член на Политическа партия ГЕРБ, което не кореспондира с политическото верою на режисьора. Случката е от август предходната година, само че едвам в този момент става ясно. От Tribune се свързахме за коментар с Евгени Будинов. Ето какво сподели той за нашата медия:

- Г-н Будинов, следващ скандал се завихри към името на режисьора Александър Морфов, този път Вие сте основният воин. Вчера беше публикуван запис, в който Морфов изрича нелицеприятни по Ваш адрес думи, свързани с политическата Ви принадлежност. Това се случва пред Ваши колеги-актьори. Става ясно, че сте отхвърлен от представлението „ Хъшове “, тъй като сте част от политическа партия ГЕРБ. Как се чувствате и по какъв начин бихте коментирали държанието на режисьора, с който работите години наред?

- Много се веселя, че към този момент съм отхвърлен от представлението. Работил съм дълги години с Александър Морфов, само че за мен той безусловно не е същият човек, който беше преди. Това го виждат и доста други хора от гилдията, само че се опасяват да го изрекат. Докато аз, откакто понесох тези обиди от него, да ме назовава „ гербаджийски отпадък “ и какво ли още не, към този момент мога да го кажа с чиста съвест. Тъжното е, че този човек в половината от записа споделя лъжи. Аз не съм му се молил, камо ли да съм желал да се хвърля през балкона или да се отхвърлям обществено от политическата си принадлежност, единствено и единствено да ме върне в „ Хъшове “. Това не е истина! Този човек, който искрено изрича лъжи, след това приказва за морал. Това за мен е тъжно! Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях от страна на сътрудниците, с които се познаваме и играем от толкоз доста години. Както се споделя тук в България, „ Важното е да сме живи и здрави “.

- По какъв метод разбра, че след толкоз години в главния състав на „ Хъшове “, към този момент няма да играеш в това емблематично зрелище?

- Той трябваше да постъпи мъжката и да ми се обади първи, с цел да ми каже, че съм отхвърлен от представлението, а не да го прави тихомълком като мишок. Все отново аз му се обадих и го попитах без заобикалки. Той ми отговори – „ Да, искрено те отстранявам поради това, че си част от политическа партия ГЕРБ “. Пак използваше неприятни прилагателни. Аз му зададох и въпроса „ Имаш ли нещо срещу мен като артист “, а той ми отвърна „ Не, в противен случай, Гецка, доста те одобрявам като артист, само че ние имаме два разнообразни пътя “. Това е вярната част от записа. Не знам за какви пътища приказва. Според мен свободата, която е квинтесенцията на представлението „ Хъшове “, е всеки да избира и отстоява вярванията си. Да ограничаваш свободата на създателите, съгласно мен е тирания, не е постановка. Все още съм разтресен прочувствено, макар че съм претърпял премахването ми от спектакъла още лятото. Тогава си замълчах. Но този запис, който излезе, в действителност ме огорчи!  

-  Бихте ли потърсили Морфов след случилото се и какво бихте му споделили?

-  По-скоро не! Преди две седмици го видях на зрелище на сътрудниците от хасковския спектакъл – „ Дванайсета нощ “. Той също беше фен като мен. С него и Рени (бел.ред. актрисата Рени Врангова, която е брачна половинка на Александър Морфов) си говорихме много прелестно. Викам си - „ Ето виж, може и да се стопят ледовете “. Не споделям да работим дружно, само че да има обикновено човешко другарство, въпреки всичко сме от една колегия. След този запис обаче, нямам предпочитание да го виждам!Наистина!...Може би обаче иска ми се наложи все в миналото.

- Имате ли визия кой е снимал въпросното видео?

- Със сигурност е някой, който е бил на тази среща. Не съм аз, тъй като не съм участвал. Дори се чудя дали самият Морфов не го е инициирал – някой да го е снимал особено за него. Самият той да е режисирал всичко. Другото, което си мисля е, че може да е някой от актьорите или службите, на който също му е писнало и му е неприятно отношението на Морфов. Защото в това видео ясно проличава защо „ човешко “ отношение към хората става въпрос!

- Какви смятате, че ще бъдат следствията за Александър Морфов? И какво бихте подхванали, с цел да изчистите името си?

- Не знам какви ще са следствията. Не съм човек, който желае отплата. Напротив, на мен по някакъв метод ми е жалост за Сашо Морфов и това, в което се е трансформирал. Пак споделям – това за мен е различен човек, не е този човек, с който репетирахме от 2004 до 2012 година. През последните години се промени!Мъчно ми е!Аз му поисквам да се възвърне, да се оправи, да се върне оня добър човек, който беше тогава. Не знам. Защо би трябвало да има някакви последици. Колегите от Народния спектакъл си знаят. Интересно, че доста сътрудници ми се обаждат, с цел да ме поддържат, само че се опасяват да излязат обществено. Явно такава е нашата колегия. Те би трябвало да решат до каква степен могат да търпят това негово отношение, кое им е по-важно, по какъв начин се усещат. Аз мога да приказвам единствено за себе си.

- Това е следващ скандал, в който се замесва Морфов, и който директно рефлектира върху имиджа на Първата ни сцена, след случая с Велислава Кръстева. Никой, несъмнено, не оспорва неговите качества и гений като създател, само че обикновено ли е да се случва това в Народния спектакъл, който е водещата културна институция?

- Със сигурност не трябва да се позволява такова нещо! В 21 век в европейска България да има каквато и да е дискриминация и каквото и да е ограничение на човешките права на хората, било по отношение на вяра, политически убеждения, половост и какво ли още не. Това е неприемливото и тъжното сега. Така се връщаме в едни мракобесни времена от епохата на комунизма. Когато го усетиш зад тила си, е неприятно. Неговото към този момент е някакво експлоадиране, кулминационна точка! Аз съм усещал такова отношение и от други хора, само че не толкоз нападателно и непосредствено. Разбира се, не съм единствено аз, изпитвали са го и други членове на ГЕРБ. На хората им писна от тези неща. И в случай че приказваме за политика, уповавам се това да не е „ смяната “!

Творците би трябвало да имат независимост. Не бива да има кавги в театрите, а би трябвало да има повече позитивни вести, и да си приказваме най-много за хубави представления, актьори и обич!

Като край желая да изтъквам една мисъл на Михаил Чехов:

„ Любовта е свободата, която даваш на нещо да ти се яви в цялост “.

Хубав спектакъл, въобще хубаво изкуство се прави от хора, които се почитат, обичат и обожават, а не с спорове!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР