Европейските първенства извървяха дълъг път, а след седмици започва третият

...
Европейските първенства извървяха дълъг път, а след седмици започва третият
Коментари Харесай

Евро 2024: Еволюцията на турнира - от квартет през 1960-а до половината континент днес

Европейските шампионати извървяха дълъг път, а след седмици стартира третият първенец с 24 участника
По-малко от месец ни дели от старта на Европейското състезание по футбол в Германия, на което 24-те най-хубави тима на континента ще се впуснат в борба за званието първенец на Европа.

В продължение на тъкмо един месец ще ни чакат общо 51 мача на топ равнище, присъединяване в които ще вземат съвсем половината членки на УЕФА.

За положително или неприятно, сходно на трендовете в целия футбол, Европейските шампионати също претърпяха трансформация и за трети път ще бъдат в този рекордно уголемен вид, с в миналото немислимите 24 участника.

Причините зад това нарастване са няколко, само че водещата при всички положения е чисто финансовата, тъй като колкото повече мачове се играят на един сходен огромен конгрес, толкоз по-големи са доходи от реклами, телевизионни права и така нататък по цялата финансова верига.

Дали чисто спортно-технически сходна агресия е оправдана е различен въпрос, само че фактитe са такива, че за 64 години от съществуването си и общо 16 издания, Европейските шампионати четири пъти сменяха състава си и претърпяха нарастване с 20 отбора през тези години.

Всичко стартира с едвам четири учaстника във финалния шампионат. Формат, който се резервира в първите пет Европейски шампионати.

На фона на напрегната следвоенна конюнктура, протести, забрани и надалеч по-малко футболни народи поради съществуването на страни като Югославия и Съюз на съветските социалистически републики, единствено 17 тима се включва в предварителната фаза на първото Европейско.

Те играят елиминации на разменено посещение, до момента в който не остават единствено четири отбора. Франция, Съюз на съветските социалистически републики, Югославия и Чехословакия.

През онази 1960-а страни като Западна Германия, Италия, Нидерландия и Англия въобще не вземат участие в конкуренцията, а ръководената от Франко Испания отхвърля да играе против Съюз на съветските социалистически републики по политически аргументи.

Дори и преди финалния шампионат, който е пратен във Франция, напрежението е налице. Три страни от Източния блок, които желаят да показват своята футболна мощност на Запада. Жребият опълчва Франция и Югославия на единия полуфинал в Париж, а Чехолсовакия и Съюз на съветските социалистически републики играят час по-късно в Марсилия.

Първият гол в историята на европейски финали е вкаран от Милан Галич, който открива резултата в Париж, а в последна сметка Югославия детронира с 5:4 домакина, до момента в който руският отбор се оправя елементарно с чехословаците - 3:0.

В последна сметка Съюз на съветските социалистически републики печели шампионата с 2:1 във финала след продължения. Футболът на Източния блок бележи цялостен успех със руска купа, югославско сребро и трето място от Чехословакия, а форматът с крайна четворка се резервира в идващите 20 години.
 Снимка: Getty images
За шампионата през 1968-а за първи път се вкарва груповата фаза като форма на квалификации.

За първи път пътят до финалите на Европейскто става много дълъг, включва осем мача и продължава две години. Финалният шампионат обаче си остава в добре прочут формат от 4 отбора.

Така спечелилите от осемте групи, измежду които и България тогава, играят спомагателни елиминации, с цел да дефинират финалната четворка. Родните национали губят с общ резултат 3:4 от бъдещият хазаин и след това първенец Италия.

Петото Европейско състезание през 1976-а в Югославия е последното с формат от 4 тима и последното, на което домакинът е дефинира едвам, откакто към този момент са ясни участниците на шампионата. Чехословакия, Западна Германия, Нидерландия и Югославия се класират, а УЕФА дефинира западните ни съседи за домакини с мачове в Белград и Загреб.

Това е последния случай, в който хазаин минава през квалификациите. Това също по този начин е единственият огромен конгрес, на който нито един мач не се взема решение в постоянното време. Разбира се, при едвам четири дуела това не е толкоз мъчно да се случи.

Колкото до самата конкуренция, дузпата на Антонин Паненка - това магическо копване, носещо и до през днешния ден името на чеха е последното отиграване на Европейско състезание във формат с четири отбора.



След големия триумф, който шампионатите стартират да бележат, УЕФА взема решение, че броят тимове би трябвало да се удвои, а хазаин да се дефинира авансово, с цел да може да се направи надалеч по-добра организация, тъй като към този момент се изискват четири стадиона в четири града за провеждането на шампионата.

Така за Евро 1980 хазаин е определен Италия. Останалите седем отбора се допълват посредством седем квалификационни групи, като международният отличник Англия, европейският отличник Чехословакия, дружно с Испания, Западна Германия, Белгия, Нидерландия и Гърция съставляват първият европейски шампионат с осем отбора.

Рим, Миално, Неапол и Торино посрещат мачовете, а в оня формат няма елиминации след групите. Победителите в двете групи (Белгия и Германия) играят край, а подгласниците им (Чехословакия и Италия) се изправят в мач за третото място.

Срещата сред Чехословакия и Италия в Неапол, която се взема решение посредством общо 18 дузпи, 17 от които вкарани и една пропусната от Фулвио Коловати, е и последният мач за трето място на Европейското състезание.

Такъв повече не се изиграва, а и на този стадий не се и възнамерява да има подобен в бъдеще.



За идващото Европейско през 1984-а във Франция, когато водените от Мишел Платини " петли " стигат до купата, УЕФА взема решение да вкара и елиминационни мачове след груповата фаза.

Победителите от двете групи играят полуфиналите против вторите отбори от срещуположната група.

Следващата огромна и основна смяна идва за Евро 1996. Това е първото Европейско, което се играе с численост от 16 тима.

На фона на политическата конюнктура и фрапантното нарастване на членките на УЕФА след разпада на Съюз на съветските социалистически републики и Югославия, също по този начин на фона и на увеличаващия се формат на Мондиалите на 32 тима, разумното нарастване идва и за европейските шампионати.

Англия е определена да посрещне 16-те отбора, които са разграничени в четири групи по четири. За първи път виждаме две елиминационни етапи преди финала - четвъртфинал и полуфинал, както и впечатляващата численост от осем тима домакини.

Това също по този начин е първото Европейско, в което се употребява триточковата система както в квалификациите, по този начин и на самия шампионата.
 Снимка: Getty Images
Този формат от 16 тима се оказва много сполучлив и атрактивен, като се задържа цели пет шампионати, колкото и шампионати е употребен форматът с 4 отбора.

Заради по-сериозната численост тимове и по-сложната организация, три от петте шампионати с 16 тима са проведени от две страни. Белгия и Нидерландия потвърждават на света, че съдомакинството е допустимо и сполучливо на Евро 2000. Осем години по-късно шампионатът бе посрещнат от Австрия и Швейцария, а през 2012-а домакини бяха Полша и Украйна.

Така се стигна и до 2016 година. 56 години след дебютните европейски финали с четири отбора във Франция, 36 години след нарастването им до осем отбра в Италия, както и две десетилетия след броя от 16 тима в Англия, видяхме и първото Европейско състезание с 24 отбора.

Почти половината от 55-те членки на УЕФА бяха във Франция, с цел да изиграят рекордната численост от 51 мача за шампионат на Стария континент.
 Снимка: Getty images
Формат, който предвиждаше продължение напред за четири отбора, заели трето място в своите групи, както и формат, който за първи път ни предложи фаза на осминафинали на Европейско.

Следващата фаза на ексцентричността на УЕФА бе опитът с Евро 2020, което нямаше страна хазаин, а се организира в 11 разнообразни европейски града.

На фона на комплицираното Европейска откъм логистична организация, мачовете разпръснати от Баку до Севиля, този шампионат бе придружен и от пандемия, която в допълнение усложни обстановката.

От УЕФА признаха, че организирането на сходно състезание е било неточност и опит, който няма да се повтори. Именно поради това в този момент виждаме класическо състезание - една стана хазаин в лицето на Германия.

А дали форматът с 24 отбора е най-оптималният е тематика, която ще продължи да е обект на много разногласия.

Подобна численост тимове прави квалификациите за любимците прекомерно лесни, без особени опасности и много постоянно с компликацията на контролни мачове.

Естествено, че това отваря много шансове на по-малките футболни народи, като Исландия, Северна Македония и Грузия са доказателството, само че пък противоположното мнение е, че прекомерното разширение на шампионатите се отразява доста и на качеството.

Не си мислете, че опитите ще спрат. Поне в следвщаите 10 години не се планува промяна на формат, само че пък ще има забавни решения като семейства.

През 2028-а Европейското ще бъде в две страни, само че в общо пет футболни народи. Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Ирландия. Пет тима домакини.

През 2032-а пък ще имаме съдомакинство сред две страни, които не са прилежащи, нито са изключително близки като просвета - Италия и Турция.

Ясно е, че с течение на годините ще им и още промени и ексцентрични решения, толкоз доста, колкото е имало и в предходните 64, в които съществуват европейските футболни шампионати.
 Снимка: Getty images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР