Неправителствената организация WWF България заведе дело срещу Министерството на околната

...
Неправителствената организация WWF България заведе дело срещу Министерството на околната
Коментари Харесай

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в парк Пирин

Неправителствената организация WWF България заведе дело против Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нарушавания при осъществяване на сечи на територията на Национален парк " Пирин ". Под претекст, че се прави санитарна сеч, в Парка се позволяват унищожаване на дървета в нарушаване на Закона за предпазените територии. Първото съвещание по делото ще се организира на 3 юли в Административния съд в София, оповестиха от WWF в писмо, изпратено до медиите.
Сечите в Националния парк са идната опасност за Пирин след проектите за застрояване. " WWF сигнализира, че санитарните сечи постоянно са допускани без нужната законова причина - да е разполагаем риск за цялостното битие на горските екосистеми на територията на Парка. Документите за координиране на сечите оставят усещане, че Министерството не си дава сметка къде се сече - не разграничава чисто лесовъдските подходи, използвани за останалите горски територии, само че несъвместими с задачите на запазване на националните паркове. " За да поправяме тази порочна процедура, заведохме дело против едно такова позволение за санитарна сеч в Националния парк ", споделя Добромир Добринов от WWF. " Докато делото тече обаче, установихме второ такова позволение, без никаква смяна в претекстовете за издаването му. Надяваме се, в случай че спечелим делото, да създадем явен казус за смяна на тези порочни практики ", добавя Добринов.
Притеснително е, че прегледа на сходни позволения за сечи от последните години демонстрира доста позволения и обилни добиви от горите на националния парк, осъществявани в нарушаване на закона за предпазените територии. Става ясно, че се сече на разнообразни места на територията на парка. Някои сечи са в остарели гори - едни от най-старите иглолистни гори в България са в Пирин. Повечето сечи обгръщат дървета до 100 години от типовете бял бор, смърч, бяла мура. Някои от сечите са наоколо до ски писти.
В обжалването WWF показва, че всички сечи са в нарушаване и на проекта за ръководство на парка, поставящ изискване при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се правят санитарни действия. В случая обаче за всички места, където ще се сече, е осъществено нарушаване.
Целта на делото е да се промени порочната процедура и то да има водоравен резултат, който да способства за опазена, естествена, дива природа във всички национални паркове.
WWF напомня, че първостепенните цели на националните паркове са: поддържане на разнообразието на екосистемите и отбрана на дивата природа; запазване и поддържане на биологичното многообразие в екосистемите. Всички аргументи, всекидневно изброявани като водещи до разваляне на дървета в парка като ветровали, ветроломи, снеголоми снеговали и корояди, коренова гъба и тн, и обвързваното с това съхнене на някои дървета, са натурален развой. Няма по какъв начин да пазим дивата природа, в случай че не опазваме естествените процеси, които протичат в нея. Премахването на развалени дървета в парковете би трябвало да се прави единствено там, където те основават заплаха за гости или към този момент построена инфраструктура.
Туристическият поток, сечите, строителството на ски инфраструктура, съчетани с климатичните промени към този момент са оказали сериозен отрицателен резултат върху дивата природа на Национален парк " Пирин ". А той пази скъпо естествено благосъстояние, което изчезва доста бързо в целия свят. Последиците от тази загуба в международен мащаб са трагични и България не може да си разреши в допълнение повредена природа, допълват още от WWF.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР