Непотвърдената информация, че Иран разпуска моралната си полиция, събуди скептицизма

...
Непотвърдената информация, че Иран разпуска моралната си полиция, събуди скептицизма
Коментари Харесай

Задава ли се краят на моралната полиция в Иран

Непотвърдената информация, че Иран разпуска моралната си полиция, разсъни скептицизма на иранските протестиращи за права на дамите и независимост на изложение. Те не просто се съмняват в достоверността на това изказване, само че и в това, че даже тогава системата надали би се трансформирала. Какво знаем до момента?

Преди дни редица медии по света разпространиха нещо, което хиляди протестиращи иранци биха желали да чуят - че моралната полиция в страната им. Именно иранците, които се борят за повече независимост обаче, бяха едни от първите, които се осъмниха в достоверността на тази информация.

Тя беше основана на изявление на основния прокурор на Иран Мохамед Джафар Монтазери , който няма пълномощия да разпуска отряда, а тези, които имат, по този начин и не потвърдиха дали е правилно.

Евентуално преустановяване на активността на моралната полиция би била забележителна отстъпка от страна на иранските управляващи след близо тримесечни митинги срещу строгия режим в Iслямската република.

Демонстрациите започнаха на 16 септември, когато, че 22-годишната Махса Амини е умряла при неразбираеми условия в ареста, откакто е била арестувана за погрешно носене на хиджаб.

Правителството реагира против всеобщото неодобрение с репресии и мощ в опит да потуши едно от най-сериозните провокации за режима след Ислямската гражданска война през 1979 година Това докара до гибелта на стотици хора.

Именно това държание на управляващите предизвика подозрения дали думите на основния прокурор не са просто трик за да бъде туширано напрежението. Както и дали възможното закриването на моралната полиция въобще би спомогнало за възстановяване на обстановката с човешките права в страната.

В идващите редове можете да прочетете всички известни обстоятелства по тематиката, събрани на едно място.
Какво сподели основният прокурор?
На конференция в събота публицист попита основния прокурор Монтазери за какво Гашт-е-Иршад (моралната полиция) не е забелязвана по улиците напоследък.

Той отговори, че " полицията за морал няма нищо общо със правосъдната власт и същата институция, която я сътвори, в този момент я закри ". Тази институция е Министерството на вътрешните работи, което към момента не е коментирало случая.

Монтазери не посочи от кое място е информацията, че е закрит отрядът, нито по кое време тъкмо се е случило това. Той добави, че " правосъдната власт ще продължи да управлява общественото държание ", което на процедура значи, че за дамите ще важат същите закони, даже ако за спазването им не следи моралната полиция, а различен орган на властта.

По-късно в понеделник представител на моралната полиция сподели, че задачата на полицейското звено е завършила и, че би трябвало да се употребяват нови способи за използване на наложителния закон за хиджаба в страната.
" Цялостна смяна на системата "
През последвалите дни ирански деятели показаха мощно съмнение към публикуваната информация.

" Твърде постоянно на изказванията на режима се отдава по-голямо доверие, в сравнение с тези на протестиращите и тази пристрастност би трябвало да се промени ", споделя активистката и журналистка Масих Алинеджад за Тайм.

" Международните медии би трябвало да се научат, че когато диктатури като Ислямската република са в неволя, те популяризират агитация ", написа тя в Туитър. " Това е техният метод на деяние. "

Скептицизъм изрази и " Амнести интернешънъл ", която във вторник, че интернационалната общественост не би трябвало да бъде " заблуждавана " от " неразбираеми и спорни изказвания " на иранските управляващи.

Други деятели акцентираха на това, че стачкуващите се борят освен за закриване на моралната полиция, само че и за цялостна смяна в системата на ръководство, както и за повече обществени и политически свободи.

" Мисля, че това просто акцентира, че международната общественост желае да позволи тази история небрежно и не осъзнава, че иранският народ желае цялостна смяна на системата, а освен на моралната полиция ", споделя пред Си Би Си Нюз Гису Ниа , ирано-американска правозащитна адвокатка.
" Протест против несправедливостта "
Освен намека за закритата морална полиция, основният прокурор Монтазери сподели също, че Народното събрание и правосъдната система работят по преразглеждането на закона, изискващ от дамите да носят хиджаб на публични места. Думите му подхраниха очакванията, че строгите правила в Иран въпреки всичко могат да претърпят промени.

В неделя зам.-министърът на сигурността Маджид Мирахмади сподели пред държавната телевизия, че главните аргументи за митингите не са стопански. По думите му " това е митинг против несправедливостта ".

Съдейки по дейностите на държавното управление и Народното събрание през последните дни обаче, излиза наяве по-скоро, че те обмислят нови способи, по които да ползват старите правила, а не да проведат промяна.

Във вторник Хосейн Джалали , народен представител и член на Комисията по просвета към иранския парламент, показа проект на държавното управление за различни санкции, в това число финансови. Целта им е да принуди дамите да носят хиджаб на публични места макар всеобщите митинги.

Джалали сподели, че според новия проект дейностите на моралната полиция ще бъдат лимитирани, което ще разреши да се употребяват по-ненатрапчиви способи за гарантиране на спазването на разпоредбите.

" Възможно е носещите хиджаб да бъдат известени под формата на текстово известие, че не са спазили правилото за хиджаб и че би трябвало да съблюдават закона ", сподели той в изявление за иранска медия.

По думите му след две предизвестия държавното управление ще пристъпва към блокиране на банковата сметка на нарушителката. Той обаче не разясни по какъв начин държавното управление има намерение да разпознава самоличността на тези, за които се допуска, че нарушават закона за хиджаба.
" С хиджаб или без "
Джалали сподели, че няма да има оттегляне от разпоредбите за носене на хиджаб и непорочие, избран от страната: " Отстъплението от хиджаба значи оттегляне на Ислямската република! "

Въпреки позицията на властта обаче доста протестиращи дами не престават да упорстват за трайна смяна.

" С хиджаб или без, вървим към гражданска война ", гласи един от слоганите, който доби известност измежду стачкуващите.

Хиджабът или покривалото, с което мюсюлманките покриват косите си, става наложителен на публични места за иранските дами и девойки над деветгодишна възраст след Ислямската гражданска война от 1979 година

Правилата за обличане изискват също дамите да носят дълги облекла и не разрешават, да вземем за пример, скъсаните дънки и други облекла, които може да се сметнат за неприлични.

Още от 80-те години на предишния век разнообразни структури на религиозната полиция стартират да наблюдават за спазването на тези правила. През 2006 година моралната полиция наследява функционалността им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР