Непълнолетни лица за задържани неправомерно в ареста в Русе.Това твърди

...
Непълнолетни лица за задържани неправомерно в ареста в Русе.Това твърди
Коментари Харесай

В Русе държат непълнолетни лица в ареста

Непълнолетни лица за арестувани непозволено в ареста в Русе.

Това твърди

Те оповестяват, че в град Русе 15-годишен сириец е държан месец в ареста.

Осен него още три други непридружени 15-годишни деца са в ареста и към този миг. Според организацията тази процедура се ползва към този момент година. Именно по тази причина към този момент са сезирани виновните лица.

Русенската районна прокуратура образува прокурорска кореспонденция по сигнал на Национална мрежа за децата, изпратен до Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и до всички виновни лица и институции.

Информацията е по отношение на получени данни за непозволено използване на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебни производства против непридружени малолетни бежанци.

"Национална мрежа за децата изпрати сигнал до Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и до всички виновни лица и институции, по отношение на получени данни за непозволено използване на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебни производства против непридружени малолетни бежанци.

Силно сме обезпокоени от постъпилия от наш член сигнал за случай на дете-бежанец А. А. от Сирийска арабска република на 15 години, на което е наложена тази мярка и то прекарва един месец в ареста в град Русе.

Детето е арестувано при прекосяване на българо-румънската граница на 28 май тази година и е арестувано в русенския арест в началото за 24 часа, след което му е наложена непрекъсната мярка за неотклонение.

След правосъдно произвеждане, на 29 юни то е ориентирано към обществена услуга в гр. Русе. Детето свидетелства, че по време на престоя си в ареста е настанявано и е контактувало с пълнолетни лица, арестувани за престъпни прояви, при изключително неприятни условия. Давана му е несъответствуваща за него храна и е държано заключено, без опция да излиза на открито. Детето е нахапано от насекоми, като при посещаването на обществената услуга то е ориентирано към педиатрично поделение в Русе, където от медицинския личен състав е открит тежък обрив след нахапване от инсекти и е предписано незабавно лекуване. Всичко това свидетелства за нарушаване на особените разпореждания на Глава ХХХ от Наказателно-процесуален кодекс и на член 3, алинея 1 и алинея 2 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (поставяне в неподходящи условия за изтърпяване на задържането под стража).

На 5 юли, по време на извършена среща с ОЗД, преводачът от Сирия е уведомил наши сътрудници, че сега в ареста в гр. Русе се намират други три 15-годишни деца – непридружени бежанци. Преводачът пояснил, че налагането на тази мярка от една година насам се е трансформирало в честа процедура в редица досъдебни производства (въпреки че, според алинея 2 на член 386 от Наказателно-процесуален кодекс, мярката за неотклонение задържане под стража във връзка с малолетни следва да се взема само в хипотезата на така наречен „ извънреден случай “).

От Национална мрежа за децата сезираме виновните лица и институции с молба за обстойна инспекция и застраховане на незабавна институционална интервенция за закрилаправата на малолетните бежанци и предварителна защита на следващи сходни случаи в гр. Русе.

В този подтекст, настояваме и за следната информация:

• Задържано ли е детето за по-дълъг период от лимитативния, нормиран в член 63, алинея 4 от Наказателно-процесуален кодекс?

• Настанявано ли е детето с възрастни, в това число пълнолетни лица с престъпно минало (в директно несъгласие с наредбата на алинея 4 от член 386 от Наказателно-процесуален кодекс, както и с член 246, алинея 1 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража)?

• Свързало ли се е длъжностното лице от съответната териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи, отговарящо за случая, с териториално способената дирекция Социално подкрепяне и направени ли са стъпки за уточняване на опцията за предприемане на мярка за протекция по Закона за протекция на детето? Ако да, в какъв период след задържането?

• Уведомено ли е детето по понятен за него метод за опцията да подаде молба за интернационална протекция от съответните органи и в случай че да, по кое време, къде и по какъв метод?

• Осигурен ли е превод и информация на детето за това какво следва, какви са опциите пред него, в това число за правна отбрана?

• Осигурен ли е на детето представител – юрист, вписан в регистъра за правна помощ на Националното бюро за правна помощ, съгласно наредбата на член 25 от Закона за убежището и бежанците?

• Кога, по какъв начин и в какъв период е подхванато известяван на Дирекция за обществено подкрепяне за случая?

• Предприемани ли са дейности за обезпечаване на здравна помощ за интервала на престой в русенския арест и в случай че да, какви, от кого и с какъв резултат?

• Спазени ли са другите условия на Координационния механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца чужденци, намиращи се на територията на Република България, в това число децата, търсещи или получили интернационална или краткотрайна протекция, признат със Заповед РД-06-6 от 18.04.2022?

• Какъв брой непридружени деца бежанци са арестувани за последните 2 години в русенския арест и за какъв интервал от време? При какви условия са настанявани те?

• Към Министерство на вътрешните работи в допълнение насочваме молба да бъдем снабдени с настоящата заповед, издадена от шефа на ОДМВР – Русе, по член 6 от Инструкция на Министерство на вътрешните работи № 8121з-78 от 24 януари 2015 година за реда за реализиране на задържане, оборудването на пространствата за настаняване на арестувани лица и реда в тях в Министерството на вътрешните работи.

За следващ път подчертаваме, че всички непридружени деца бежанци са първо и на първо място деца и като такива имат потребност от протекция, поддръжка и семейство. Практиката в русенския арест е единствено част от продължаващите систематични нарушавания на правата на непридружените деца, установявани неведнъж.

Още един път подчертаваме нуждата от деликатно следене на използването на Координационния механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца чужденци. Напомняме, че във връзка с непридружените деца би трябвало предпочитано да се ползва Законът за протекция на детето.

Всички деца без родител или различен възрастен, виновен за тях, следва да се предават на Дирекция „ Социално подкрепяне “ и към тях да се приложат ограничения за протекция по член 4 от Закона за протекция на детето, а точно, при привършване на опциите за настаняване при родственици и близки, предпочитано настаняване в приемно семейство и, по изключение, настаняване в обществена услуга за резидентна грижа. Категорично неприемливо е задържането на деца в арест дружно с пълнолетни с престъпно минало и нарушаването на базовите им права на достъп до опазване на здравето, обучение и правораздаване. ", пишат от детската организация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР