Неочаквано бързо са свършили антигрипните ваксини тази есен в България

...
Неочаквано бързо са свършили антигрипните ваксини тази есен в България
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини се търсят почти двойно повече тази година спрямо миналата

Неочаквано бързо са свършили антигрипните ваксини тази есен в България по данни на аптеките. Противогрипната имунизация у нас е обичайно ниска, като за 2016 година е единствено 2.5% от популацията, само че този сезон продадените ваксини покриват 4.5% или съвсем двойно повече българи. Това разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в изявление за " 24 часа ".

Д-р Кунчев посочи, че антигрипните ваксини не са обект на свободния пазар, " нито се възнамерява, нито се закупува, нито се разпределя от Министерството на здравеопазването, бройките се дефинират от вносителите и зависят от техните прогнози за търсенето ". Това изяснява и бързото привършване по отношение на прогнозите от предходната година, а евентуално наклонността ще стане тласък за по-голям импорт следващата година, добави здравният контрольор.

" Поради спецификата на вируса успеваемостта в обособените години е сред 40 и 70%, до момента в който при ваксини за други болести стига 90-95%, само че за момента няма друго характерно средство за персонална отбрана. Колкото и да е по-слабо ефикасна, противогрипната ваксина е единствената, която може да ни обезпечи, в случай че не цялостна гаранция против заболяване, най-малко липса на затруднения, което е главната цел ", изясни доктор Кунчев. Според него до момента показаната отбрана от имунизацията за 2017/2018 година е добра.

Грипната вълна в Европа ще се забави

Грипът тази година закъснява в цяла Европа, разгласи още доктор Ангел Кунчев. " Заболеваемостта е ниска за сезона, само че допускам, че много бързо ще набере скорост. От 40 страни, които рапортуват данни от проучвания, единствено в половината има обособени известия за грип. В последната седмица случаите са под 4 % ", сподели той.

За съпоставяне предходната година по същото време данните за България са показвали 20% заболеваемост. След това случаите бързо се усилиха и епидемията избърза спрямо други сезони с пик в края на декември, напомни основният здравен контрольор.

Все още обаче не може да се направи прогноза, по кое време може да се чака тазгодишната грипна зараза, нито и варианта, който ще доминира. Към момента се удостоверяват упованията за А вирусите " Хонконг " и " Мичиган ". Изолират се единствено обособени случаи на вирусите от група В. Кунчев успокоява, че новият за сезона вариант " Мичиган ", който наподобява на пандемичния " Калифорния ", не носи най-рисковите особености на така наречен свински грип. Поведението на варианта в южното полукълбо не посочило особена селективна настъпателност във връзка с бременните, хората с наднормено тегло и възрастните, както беше при пандемията от свински грип.

Настинки и хигиена

Към момента в България има увеличение на вирусните настинки, като най-често боледуват децата до четири години. Нарастват леко и случаите на остри респираторни инфекции - общата заболяемост е съвсем 100 на 10 000 души по данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания, само че няма изолиран грип измежду тях.

Сам по себе си студът не е причина за грип, само че сухият зимен въздух прави лигавицата на дихателните пътища по-уязвима към инфекции. В допълнение по редица аргументи имунната система през зимата е по-слаба. Има и данни, че вирусите на грипа са по-устойчиви в околната среда при ниски температури и въздушна мокрота, напомня доктор Кунчев.

Дори човек да се е ваксинирал, още при първите случаи на грип би трябвало да удвои хигенната профилактика, която е главен метод за отбрана и на неимунизираните. Целта е да се заобикалят заболели хора и многолюдни места, постоянно миене на ръцете, постоянно проветряване, разчистване на пространствата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР