Необичайно топлото време приключи. В последните дни бяха измерени рекордно

...
Необичайно топлото време приключи. В последните дни бяха измерени рекордно
Коментари Харесай

Застудява, ще има валежи и от дъжд, и от сняг

Необичайно топлото време завърши. В последните дни бяха измерени рекордно високи температури, поради нахлуването на топли въздушни маси от юг. А мощният фьонов резултат, ураганен вятър северно от планините, докара и до проблеми в доста региони на страната.

Това завърши и в идващите дни последователно температурите ще се намаляват, ще има превалявания, основно от дъжд в равнините, а в по-далечна вероятност е допустимо и зимата да покаже по-сурово лице.

В събота и неделя ще е най-вече облачно, тук-там с превалавания от дъжд в равнините и от сляб сняг в планините. Съществени превалявания не се чакат, въпреки че на запад от Балканите ще се разполага център на ниско налягане, което е рецепта за по неприятно време.

След известна пауза в понеделник, във вторник от югозапад бързо ще стартират превалявания - в планините от сняг, в равнините от дъжд, а по високите западни полетаи в Предбалкана от дъжд и сняг, и от сняг. Тогава е допустимо образуването на снежна завивка и в предпланинските региони.

Заради почналото захлаждане и предстоящите валежи пътната конюнктура ще се усложнява, ще е мокро, тук-там хлъзгаво, а през старопланинските проходи е допустимо да се минава през заснежени пътни сектори.

Идващият вторник с предстоящите нови превалявания снегът ще слезе по-ниско и би трябвало да се пътува с внимание.

Това са положителни вести за зимните курорти и феновете на зимните спортове. Очакваните превалявания до края на януари и захлаждането, което ще се усети по-сериозно след 27 януари, евентуално ще върнат вярата за един добър ски сезон най-малко през феврураи и част от март.

В сряда и четвъртък идната седмица ще е по умерено съвсем без превалявания, до момента в който от петък нататък 27 януари, поради нов средиземноморски циклон, чийто път се обрисува да е през Гърция, е допустимо зимата да се завърне у нас с превалявания от сняг, нова снежна завивка и в равнинните елементи и по-ниски температури.

Разбира се тази прогноза ще се прецизира при започване на идната седмица, само че имаме съображение да кажем, че ще е по-студено и по снеговито. Към края на януари, съгласно синоптичните модели, изключително в случай че се образува и снежна завивка, ще забележим и ниски утринни температури - до минус 10 минус 12 градуса в местата със снежна завивка.

Средносрочните модели демонстрират по-студена време и в първите дни на феврурари, само че това е единствено наклонност.

В Европа ще е студено с превалявания от сняг, там ще се образува и снежна завивка в огромни региони от континента, изключително в неговите централни елементи.

И по този начин, чакаме зимата да се завърне през идната седмица, само че по какъв начин и с какво въодушевление, следва да разберем.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР