Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване

...
Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване
Коментари Харесай

Две партии сезираха Конституционния съд заради военната помощ за Украйна

" Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за оповестяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под настояването са се подписали 50 народни представители - 26 от Възраждане и 24 от Българска социалистическа партия. Документът към този момент е импортиран в деловодството на съда ", оповестиха от пресцентъра на " Възраждане ".

По-рано през днешния ден в " Държавен вестник " бе оповестен Указа за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

По-късно Корнелия Нинова заяви, че ще сезират Конституционен съд, само че към този момент не им доближават подписи и по тази причина са изпратили писмо-покана до " Възраждане " да се включат в нея, осведоми " Нова ". “Ако това не се случи ще сезираме омбудсмана ”, сподели тя и добави, че Българска социалистическа партия ще употребяват всички способи по закон и ще положат всичко по силите си, с цел да спрат този контракт.

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който разяснява отхвърли си да наложи несъгласие на Указа за военна помощ за Украйна и желанията на Българска социалистическа партия да сезират Конституционен съд с думите " Съгласно нормативната уредба налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт. Тоест, ветото е безусловно безпредметно. Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт, е невероятно ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР