Нека започнем с лошите новини: Америка се е запътила към

...
Нека започнем с лошите новини: Америка се е запътила към
Коментари Харесай

Дъждовно, с малко слънце

Нека стартираме с неприятните вести: Америка се е запътила към криза през 2023 година През последните 50 години постоянно когато инфлацията е достигала годишно равнище над 5%, се е налагало влизането в криза, с цел да може стопанската система да се отърси от нея. Настоящият инфлационен епизод не е по-различен. Едва когато растежът премине в отрицателната територия, Америка ще може да овладее ценовия напън.

Някои биха показали, че американският растеж бе отрицателен и през първата половина на 2022 година Техническият спад в стопанската система обаче се случи в миг на впечатляващо мощен пазар на труда, дотолкоз, че Националното бюро за стопански проучвания, чиято работа е да следи публично рецесиите, отхвърли да разгласи свиването за такава. Следващата година те няма да са толкоз сговорчиви. Докато икономическият напредък се стопява, безработицата ще се увеличи и ще остави малко подозрения, че стопанската система в действителност е в контракция.

Основната причина за рецесията ще бъде Федералният запас, който ще продължи да стяга паричната политика и през 2023 година През септември 2022 година междинната прогноза на формалните лица във Фед сочеше, че те ще вдигнат равнището на лихвите до към 4.6% през 2023 година по отношение на 3% в този момент. Инфлацията обаче ще бъде дразнещо твърда и при започване на идната година, тъй че те евентуално няма да спрат до такава степен, а до към 5%. Финансовите пазари, които към този момент са под стрес от всички повдигания на лихвите през 2022 година, ще се срещнат с нови терзания поради задлъжнели компании и семейства, които мъчно ще се оправят с нарастването на разноските си по лихви.
Реклама
Не всичко обаче е тъмно. Има причина да считаме, че идната криза ще бъде лека. През последната година броят на отворените работни позиции бе доста по-голям от този на наличните служащи. Това подсказва, че даже контракция да накара фирмите да свият проектите си за наемане, те надали ще се извърнат към всеобщи съкращения. Нивото на безработицата ще се качи от ниските равнища на 2022 година, само че няма да се изстреля нагоре, както при предходни рецесии.
Към края на 2023 година американската стопанска система ще излиза от леката си криза.
Америка има голям брой спомагателни буфери, които да оказват помощ за смекчаването на тежестта на рецесията. Това се дължи значително на дългия живот на тласъците от времето на пандемията. Към края на 2021 година щатските държавни управления разполагаха с кешови запаси над 250 милиарда $, два пъти повече, в сравнение с през 2019 година Домакинствата имат към 1.5 трлн. $ спестявания повече, в сравнение с преди ковид. Бизнесите също имат солидни касички за дъждовни дни. Всички тези запаси ще се стопят по време на рецесията, само че те би трябвала да са задоволителни за разминаването с голямо стесняване на разноските, даже до момента в който растежът се забавя.

Картинката за американската стопанска система ще се промени доста през 2023 година Дезинфлацията ще вземе превес и ще се трансформира в откровена дефлация на месечна база сега, в който рецесията удари. Това евентуално значи завършек на политиката на Фед за повишаване на лихвите към средата на годината. Вместо това фокусът ще падне върху въпроса по кое време паричната политика може да се разхлаби. Фед надали ще бърза с огромни стъпки към събаряне на лихвите, откакто толкоз време се бори, с цел да овладее цените. Но комбинацията от криза и бързо свиваща се инфлация ще докара до събаряне на лихвите преди края на 2023 година в опит да се смекчи натискът надолу.
Автор: Капитал Реклама
Въпреки че краткосрочните неточности на растежа ще преобладават заглавията през 2023 година, най-важните развития ще имат значение в дълготраен проект. Президентът Джо Байдън означи няколко огромни победи през законови пакети, съдържащи капиталови проекти за инфраструктура, климат и технологии. Трудният път към осъществяването на тези проекти ще стартира през 2023 година

Проблемът ще е, в случай че цъфтежът изпревари розата. Дори до момента в който растежът на стопанската система се свива, ще бъде мъчно да се намерят служащи за огромните планове, което ще вдигне разноските. Ще има и увеличаваща се рецензия във връзка с амбициозни капиталови проекти като тези при полупроводниците, до момента в който промишлеността премине от липса на предложение към свръхпредлагане. Тези стратегии внезапно ще наподобяват като разхищаване за някои.

Към края на 2023 година американската стопанска система ще излиза от леката си криза, а инфлацията ще остане на назад във времето. Вместо това терзанията ще бъдат дали скъпият проект на Америка да преоснове индустриалния си свят, воден от тежката ръка на държавното управление, е интелигентна тактика или хюбрис.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР