Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на

...
Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на
Коментари Харесай

Горанов със страшна закана: Само някой да използва данните от НАП и ...

Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на хората, източена от Национална агенция за приходите, да знаят, че тя е предпазена и те ще бъдат преследвани от закона. Това предизвести финансовият министър Владислав Горанов в ефира на bTV. Той посочи, че службите работят по казуса с хакерската офанзива против Агенцията по приходите.

„ Тези „ герои”, които предизвикат страната в опит да дискредитират една от най-сериозните институции… Не знам дали тези хора осъзнават, че значително дискредитират Национална агенция за приходите, МФ, само че в действителност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, акцентира той.

Ще преценим имало ли е безгрижие или немарливост, с цел да се случи сходно недобросъвестно отклонение на информация. Но и дано не героизираме сходни хора, които са направили хакерската офанзива, съобщи още министърът.

Запитан дали е подготвен да даде оставка, той посочи, че с министър председателят са разговаряли и Борисов чака от него да даде решения, а не да подава оставка.

Както по-рано БЛИЦ заяви има пробив на частична информация за относително необятен кръг от хора. Засегнати са 3% от данните в Национална агенция за приходите, а над 5 милиона ЕГН-та са откраднати. Има и изтекли данни за платени налози и доста други разнообразни информации.

Предизвикателствата пред актуалните IT системи стават все по-големи, само че има най-малко 10 образеца за теч на информация със системи, които се употребяват с надалеч по-голямо доверие. Примерно, пробивът в Германия, когато изтече преписка на Меркел, напомни Горанов.

Ще има съревнование на технологии. Темата с киберсигурността, изключително при системите с обществен достъп, ще стои от ден на ден. Но това нямаше да стане, в случай че всичко беше на хартия, а в този момент хората имат улеснение и достъп до документи от вкъщи си.

Не мисля, че може да има имотни измами или друго въз основата на изтеклата информация. Доколкото съм осведомен с изтеклите данни, няма консистентна информация, с цел да може да има корист, отсече той.

Добрата вест е, че няма унищожена или изгубена информация. И страната ще може да продължи да извършва отговорностите си, уточни министърът.

Той разяснява, че все още няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували Национална агенция за приходите хакер, да са писани от един и същи човек. „ Не желая да влизам в тайни теории дали има намесени държавни управления, дали има връзка с други събития”, акцентира Горанов.

Това писмо с хакера, чиято жена била българка звучи като "Една жена сподели ". Аз също мога да пусна едно друго писмо от дарк нета, не е мъчно, разяснява още Горанов.

На въпрос за машините, които се наемат за гласоподаване, Горанов уточни, че на никое място в Европа те не се употребяват. Днес чух причини, че машинното гласоподаване ще усили прозрачността на вота. Е, добре, само че какво ще се усили като вотът е скришен, попита реторично Горанов.

Ако президентът беше наложил несъгласие върху едно левче на глас, щеше да изрази мнението си, а той изрази позиция единствено върху разрешението частни лица да финансират партиите. Едното левче остана неприкосновено, напомни още Горанов. Не мисля, че финансирането на партиите е ключът да постигнеш безапелационна победа. Да, има потребност от офиси, чиновници, само че по акциите в западна Европа знаете какъв брой доста доброволци работят, разяснява още финансовият министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР