Нека тежките заболявания на децата не се използват за користни

...
Нека тежките заболявания на децата не се използват за користни
Коментари Харесай

НЗОК: Не използвайте заболяванията на децата си за користни цели

Нека тежките болести на децата не се употребяват за користни цел и. За това приканиха от Националната здравноосигурителна каса във връзка обвиняване от страна на пациентска организация, че " заради съмнение към нашата НЗОК " румънско лечебно заведение е отказало лекуване на българско дете със Спинална мускулна недоразвитост.

Става въпрос за 9-годишния Стефан Радойчев, на който беше отказано лекуване в румънска болница. Според родителите на детето виновността за отхвърли е на българската здравноосигурителна каса.

От НЗОК настояват, че в свое прессъобщение от 4 януари са заявили, че макар неизрядната документи, предоставена от Фонда за лекуване на деца, където родителите на детето са кандидатствали за лекуването му със скъпоструващ лекарствен артикул, са издали европейски формуляр S2 за планово лекуване . Този документ служи за уверение, че НЗОК ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лекуването на детето средства в 18-месечен интервал. Въпреки това обаче детето не е било признато за лекуване.

 Дечев намира за неуместни изказванията, че страни от Европейски Съюз не имат вяра на НЗОК
Дечев намира за неуместни изказванията, че страни от Европейски Съюз не имат вяра на НЗОК

Той изясни, че децата имат достъп до лекуване в чужбина

От здравната каса показват, че пациентската организация е разгласила в обществената мрежа писмо от румънското лечебно заведение, към което родителите на детето са се обърнали за лекуване. То е адресирано до Министерството на здравеопазването на Република България и до Фонда за лекуване на деца и в него румънското лечебно заведение уведомява, че препаратът Nusinersen (Spinraza) в Румъния се ползва единствено на деца, включени в Националната стратегия за редки заболявания, които имат спинална мускулна недоразвитост. По тази причина в Националната стратегия могат да бъдат включени единствено румънски жители. В писмото се показва и че румънските управляващи към момента нямат нужните средства за лекуването на всички свои пациенти и по тази причина не могат да обезпечат средства за лекуването на пациент от друга страна, който желае да бъде лекуван преди останалите.

Никъде в писмото на румънското лечебно заведение не се показва като причина за отхвърли " рецесията на доверие сред българската здравна каса и румънската " , както нееднократно обявиха представители на пациентската организация, акцентират от НЗОК.

Те цитират и друга част от писмото, в която се осведоми, че не може да се употребява формулярът S2 за лекуването на детето, само че в случай че българското законодателство разрешава румънската болница да получи авансово възнаграждение за лекуването със Spinraza, медикаментът ще бъде прибавен на пациента.

 Отказват лекуване на българчета в чужбина поради просрочените отговорности на НЗОК
Отказват лекуване на българчета в чужбина поради просрочените отговорности на НЗОК

Организации чакат проблеми с лекуването на деца с левкемия

Според наредбите издаденият от способената здравноосигурителна институция формуляр за планова здравна помощ S2 подсигурява на болничното заведение поемането на разноските за идното лекуване, припомнят от НЗОК и допълват, че лечебното заведение се регистрира с формуляра към локалния здравен фонд и той заплаща цената на оказаната здравна помощ. След това непознатият здравноосигурителен фонд изисква от НЗОК да възвърне направените разноски за лекуването.

Румънското лечебно заведение коментира в писмото схемата на лекуване със Spinraza и показва какъв брой ще коства то - общо 1 360 449,76 леи.

В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало публично писмо от румънската здравна каса за отвод от даване на лекуване на болното българско дете заради опасения за неучтивост от българска страна, акцентират от НЗОК.

 Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лекуване на деца по прищявката на един шеф на НЗОК
Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лекуване на деца по прищявката на един шеф на НЗОК

Без своевременни ограничения ни чака гибелта на деца с тежки онкологични болести

Според тях пациентската организация дезинформира обществеността и във връзка с различен случай с болно дете - отвод на Университетска болница в Кьолн (Германия) да одобри 5-годишно българче за сърдечна интервенция, тъй като " не желаят да работят с формуляр S2, публикуван от НЗОК, поради съмнение в нашата каса и се наложи да изпратим това дете като частен пациент, с цел да можем да спасим живота му ".

От НЗОК са безапелационни, че в здравната институция не са постъпвали за разглеждане документите за лекуване в чужбина на това дете.

От здравната каса показаха подготвеност да оказват помощ за разрешаване на проблемите на институционално равнище за всеки съответен случай при съблюдаване на националното и европейското законодателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР