Неизползваната електроцентрала беше мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята

...
Неизползваната електроцентрала беше мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята
Коментари Харесай

ООН: Нивата на радиация край ”Чернобил” са анормални

Неизползваната електроцентрала беше мястото на най-тежката нуклеарна злополука в историята през 1986 година и към момента се употребява за запазване на нуклеарни боклуци. Още при започване на нашествието на Русия в Украйна обаче войските на Кремъл поеха контрола над региона, а размерът на нанесените вреди не е прочут. Руското навлизане изложи на риск няколко нуклеарни уреди в Украйна и е първият път, когато страна с обширна атомна енергийна инфраструктура е нападната.

Днес експертна задача на Международната организация за атомна сила е на посещаване в региона на АЕЦ " Чернобил ". Изборът на датата не е инцидентен. Днес се навършват 36 години от най-голямата атомна повреда на 20 век.

От началото на спора МААЕ, която е част от Организацията на обединените народи, умолява съветските войски да оставят нуклеарните централи на Украйна отвън борбата, без триумф.

Украйна е дом на 15 нуклеарни реактора, ситуирани в четири атомни електроцентрали, които наследи след независимостта си от Съветския съюз през 1991 година и на които разчита за повече от половината от електрическата енергия си.

Ядрената централа в Запорожие в Югоизточна Украйна остава под съветски надзор. Тя е най-голямата в Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР