Негово Светейшество българският патриарх Неофит с обръщение за Деня на

...
Негово Светейшество българският патриарх Неофит с обръщение за Деня на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нашата сводоба не ни е дадена даром, резултат е на дългогодишни усилия

Негово Светейшество българският патриарх Неофит с послание за Деня на Освобождението на България:

„ Обични в Господа братя и сестри, със синовна признателност към Бога и молитвена памет и реверанс пред всички герои на българската независимост означаваме и тази година - в Третия ден на март - празника на Освобождението на свидното ни родно място от вековното иноверно робство. Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички тези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още един път признателността си към тях. Подвигът им и тяхната всеотдайност и през днешния ден ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия подарък на свободата, като градим сегашното и бъдещето на страната ни с ясно схващане за отговорността ни пред поколенията, правилно следвайки заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух ”, споделя в обръщението си патриарх Неофит.

Негово Светейшество отбелязва, че единствено преди броени дни отбелязахме 100 и петдесетата годишнина от кончината на Апостола на българската независимост, йеродякон Игнатий - Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предшественици, които отказваха да се помиряват с робската орис, ни напомня за следващ път, че нашата независимост не ни е дадена безплатно, само че е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени старания за извоюването на онази независимост и самостоятелност - по едно и също време политическа и духовна, които в хилядолетната си славна, само че и превратна история, народът ни постоянно е ценил като най-висш подарък от Всеподателя и най-скъпо свое притежание.

„ Днес, при започване на третото християнско хилядолетие, когато с болежка и мъка сме очевидци на нови опити за отнемане на страни и нации от този популярен подарък на свободата, ние с още по-голяма мощ осъзнаваме полезността и смисъла ѝ, и сме призовани към още по-усърдно удостоверение за свободата като безвъзвратен детайл от достолепието на самия човек, към още повече старания за запазване на това велико човешко притежание. Като християни помним и знаем, че всеки човек се ражда богоòбразен, а затова и свободен, тъй като сътвореният по Божи облик човек е предопределен за богоуподобяване, което е смисълът и последната цел на човешкото битие, и което е немислимо в изискванията на каквото и да било иго и взаимозависимост ”, споделя българският патриарх.

„ Ето за какво и мислите, и молебствия ни би трябвало да бъдат освен с тези, които са извоювали българската независимост, само че и с всички, които по един или различен метод, под една или друга форма, не престават да живеят лишени от великия подарък на свободата. Да молим Всещедрия Бог да им дарува този Свой единствен по величието и смисъла си подарък, тъй че в този свят никой и в никакъв случай повече да не живее в иго и взаимозависимост. Вярно следвайки Завета на единствения възвишен Учител и Наставник, Господ Иисус Христос, светата Църква и през днешния ден се моли за обективен мир и снизхождение сред всички индивиди по целия свят (срв. Лука 2:14), за същинска независимост и пълноправие на всяко човешко създание.

Божият мир и Неговата велика благосклонност и щедрости да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник на българската независимост и самостоятелност! ”,  отправя своето благословение българският патриарх Неофит.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР