Недоволство от фалшиви промоции Полупразни останаха моловете на Черния петък,

...
Недоволство от фалшиви промоции Полупразни останаха моловете на Черния петък,
Коментари Харесай

Черният петък взриви интернет, а моловете останаха празни!

Недоволство от подправени промоции Полупразни останаха моловете на Черния петък, сподели инспекция на „ Труд ” в най-големите търговски центрове в София. Единични магазини бяха оповестили огромни понижения и малко клиенти бяха пристигнали особено за избрани артикули с отстъпка в цената.

Ловците на промоции останаха пред екраните на компютрите и най-много на телефоните си, демонстрираха първите данни за размера на онлайн търговията на 23 ноември. Интернет магазините означиха върхове, като максимален растеж имаше извършването на покупки през специфични мобилни приложения за смарт телефони (виж карето).

В петък по обяд нито имаше засилен трафик към моловете, нито тълпа вътре в магазините, написа “Труд ”. Наша анкета сподели, че малко на брой клиенти са пристигнали за дълго чакани покупки на промоция.

Младата майка Светослава изяснява, че знаела за Черния петък, само че не пристигнала поради това. Тя е уверена, че пониженията не са същински, а цените са изкуствено повишени преди този момент. Купила е облекла и ботуши за детето си, само че не от магазини с гръмки табели по витрините.

Георги и Мариела пък са в мола особено за Черния петък. Той си е купил яке и ботуши и отива за преносим компютър. Тя още не си е харесала нищо.

Димитър си купил тв приемник, само че не поради промоциите, а тъй като му изгорен остарелия. Но пък е удовлетворен, че уцелил 10 % понижение.

Семейството на Александър и Деница има огромна облага – 55-инчов тв приемник. Чакали промоцията месеци наред ищастливи го изнасят на ръце от верига за техника. Тя се надява след огромната инвестиция в фамилния бюджет да е останало и нещичко за чисто дамска покупка

Двойката минава около Благой, който чака собствен пазаруващприятел на входа на магазина. Черният петък “не го кефи ”, твърдо не има вяра в истинността на пониженията.

Емигрантите Емил и Асен са се върнали за малко в родината – единият от Германия, другият от Англия. Казват, че са “отчаяни ” от Черния петък в България. По думите им поначало стоките у нас са доста по-скъпи, както и по-некачествени. А дори и с същински понижения, цените в столичните молове надвишават тези на Запад. Според тях точно това е повода онлайн търговията към този момент да е доста “повървежна ”.

Ели, продавачка в магазин за облекла, е една от дребното, която има спомагателна работа. Казва, че денят й е “лудница ”, имало доста повече хора и продажби от нормално. Най-добре се харчели пуловерите.

В множеството магазини обаче има единствено по няколко клиенти по едно и също време и максимим по двама-трима на опашка пред касите.

В Бургас и Стара Загора

Фирмените магазини привлякоха най-вече клиенти

Вял бе Черният петък в центъра на Бургас. По магазините нямаше искащи за трескавото извършване на покупки с понижения. Тук-там някой клиент питаше за топла шапка, основно поради мощния вятър и студа. Намаленията бяха 10 %.

В един от огромните магазини на площад “Тройката ”, също нямаше пазаруващи. В двата мола се струпаха повече клиенти. Там ползата бе най-вече към фирмените магазини за облекла и обувки. Намаленията бяха сред 20- 30 %. Имаше обекти с промоция: “купи три – вземи четири ”.

В двата мола в Стара Загора, пониженията за някои от стоките доближиха до 70%. До 50% по-евтино се продаваха маркови спортни артикули, първокласно долни дрехи, обувки, облекла, избрани козметични продукти. Между 15 и 20% отстъпка получаваха ценители на скъпи парфюми

В същото време не малко търговци, изключително тези, които продават компютърна техника, затвориха офисите и магазините си за гости и не даваха телефонни съвещания в петък, с цел да могат да обслужат предпочитано поръчките от интернет уеб страниците си. Обичайно покупките на компютри и на периферни устройства, декларирани онлайн в този ден, се покачват към 10 пъти.

В търговски центрове и хранителни магазини

Варненци извиха опашки за обувки, техника и пържоли

Опашки за обувки, облекла и козметика се извиха във варненските молове в Черния петък. В някои магазини, където отстъпките бяха по-солидни, през целия ден имаше тълпа. Тълпи пазариха маркови дрехи на половин цена, опашки се образуваха даже на щанд за бездимни цигари, защото устройствата се продаваха с понижение. Продавачи от магазин за битова техника в един от комерсиалните центрове споделиха пред „ Труд “, че за няколко часа оборотът се е вдигнал 10 пъти, основно поради ударните покупки на тв приемници. Петъчните понижения препълниха и огромните хранителни магазини. В един от хипермаркетите клиенти се тълпяха за пържоли по 5,20 лева килото, в различен – за плодове и зеленчуци на промоция. Черният петък подмина единствено Кооперативния пазар и рибната борса, където цените си останаха заковани на нормалните равнища. Като контрапункт на пазарната тресчица книжарница в един от моловете провежда Благотворителен петък с анонса, че 10% от цената на всяка покупка ще бъдат дарени на УНИЦЕФ.

Българите пазарят през телефон

Най-търсени тв приемници и преносими компютри

Още при започване на Черния петък тази година стана ясно, че клиентите избират да употребяват мобилни устройства, с цел да преглеждат и пазарят онлайн. През първия час на акцията над 74% от визитите на уеб страницата са направени през мобилното приложение, демонстрират данните на един от огромните онлайн търговци.

Първата поръчка в петък е направена в 7:08:08 ч., като рез първите часове на събитието са регистрирани поръчки на стойност 18 948 000 лева – с 16% повече в съпоставяне със същия интервал предходната година.

“Потребителите се интересуват от съществени категории като домашни използва, дребни електроуреди, тв приемници, телефони и преносими компютри, само че също по този начин и от специфични предложения като билети за събития и коли ”, изясняват от онлайн магазина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР