Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в

...
Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в
Коментари Харесай

Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в аптеките в цялата страна

Недостиг на медикаменти за деца, бременни и Коронавирус заболели в аптеките в цялата страна - за това сигнализират обезпокоени родители.

5-годишният Никола се ражда недоносен и от бебе има проблеми с белите дробове. " В момента синът ми е с следващия бронхиолит, който е тежка форма. Налага се лекуване и инхалации с " Вентолин " на 4 часа, заран и вечер инхалации с " Пулмикорт " и от през вчерашния ден му е включен и " Урбазон ", защото положението му не се подобряваше ", изяснява майка му пред bTV.

За страдание и двете медикаменти за белодробни болести са съвсем изчерпани в аптечната мрежа и за родителите не остава друго с изключение на да ги купуват от чужбина. " Наскоро бяхме в Турция и оттова си закупих нужните лекарства, тъй като тук липсват. Тези медикаменти нямат опция и общо взето се спасяваме сами, кой както може ", споделя тя.

Според фармацевтите, казусът стартира още при започване на пандемията, тъй като огромна част от изчезналите медикаменти се употребяват и за лекуване на COVID-19. " Има огромно търсене и постоянно се обостря при Ковид талази. За инхалационните разтвори, които са много проблематични сега, имаме информация, че другата седмица би трябвало да се появят, само че там се пускат по 1-2 опаковки на аптека ", изясняват фармацевти.

От Здравното министерство са коментирали, че при направена инспекция към дата 31 декември е установена липса на " Пулмикорт ", " Фраксипарин " и " Клексан ", заради което са добавени в листата на медикаменти с открит дефицит.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР