Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се

...
Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се
Коментари Харесай

Омбудсманът към КЕВР: Цената на топлоенергията е заложник на нереалистични прогнози

Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се трансформират в пленник на прогнози, откъснати от действителностите на пазара.

Това написа омбудсманът Диана Ковачева в мнението си до Комисията за енергийно и водно контролиране във връзка декларираните от регулатора планове за нарастване на цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал от 1 юли 2021 година

„ Освен обективните фактори на интернационалните пазари, настоящата Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила основава предпоставки за надълбоко деформиране на ценообразуването във щета на крайните консуматори “, акцентира Ковачева.

Снимка: btvnovinite.bg

Според омбудсмана досегашната процедура е посочила, че е невероятно КЕВР да изготви реалистични прогнози за 12 месеца напред за цените на природния газ и на въглеродните излъчвания.

Тя прецизира, че доказателство за това са прогнозите на регулатора за приключващия в този момент ценови интервал, които са били изрично опровергани от пазара, а това докара до обстоятелството, че жители и компании са надплатили през сметките си за топлинна сила близо 29 млн. лева за природен газ.

Ковачева дефинира като обезпокоително, че настоящите правила при ценообразуването основават мотивация за КЕВР да се презастрахова посредством завишаване на прогнозните разноски на сдруженията в бранш „ Топлоенергетика “, за недопускането на възможни техни стопански загуби. „ Подобно презастраховане обаче е за сметка на крайните клиенти и е безусловно недопустимо “, добавя публичният бранител.

„ Колкото до сметките на крайните консуматори, системата за дялово систематизиране на топлинната сила за тях и сега се ползва с отчитане на разнообразни ценови интервали в границите на един отоплителен сезон “, написа още омбудсманът.

В умозаключение тя упорства новите цени на топлинната сила да бъдат направени в сходство с член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране отбраната ползите на потребителите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР