Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и

...
Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и
Коментари Харесай

Председателят на НС: Няма да сме придатък на изпълнителната власт, съдебната реформа е приоритет

" Недопустимо е Народното събрание да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласоподават официално към този момент взети решения. Ще бъдем същинска парламентарна република ".

Тази поръчка даде в първото си медийно изявление в предаването новият ръководител на Народното събрание Никола Минчев от " Продължаваме промяната ".

Той е най-младият ръководител на Народното събрание - на 34 години е.

Завършил 91. Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски адвокатски фирми в София - " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ", почнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прародител му - Сирко Станчев, е бил два мандата народен представител преди 9 септември 1944 година Прадядо му е подписал декларацията за избавяне на българските евреи, наказан е на гибел от Народния съд.

В " Продължаваме промяната " Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от към 7 години. Работили са дружно по дела, като спасяването от презастрояване на плажа " Корал ".

Според Минчев не е нужна съществена смяна в правилника на Народното събрание, само че е допустимо да има известни корекции. Идната седмица ще бъде образувана комисия за промени в правилника, стана ясно още от думите на Минчев, само че като цяло той счита сегашния за добър. Председателят на Народното събрание е срещу така наречен политическо номадство в Народно събрание - депутати от една парламентарна група да минават в друга. Правилникът най-малко от 10 години не разрешава това и считам, че няма да се поправя, посочи той.

Минчев заяви, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната естрада, тъй като са седем, а пултовете им са шест.

Сред целите на Народното събрание ще е закриване на профилираните съд и прокуратура. Въпросът за справедливостта е доста наболял в обществото, заради което правосъдната промяна е сериозен приоритет на множеството политически обединения, в това число на тези, които договарят за съдружно съглашение, означи той. Конкретните параметри на една правосъдна промяна подлежат на доуточняване, само че е нужна смяна на антикорупционната комисия, на Висш съдебен съвет, която в този момент може да се направи с нормално болшинство. Когато се наложи конституционно болшинство, ще трябват по-широки диалози, означи ръководителят на Народно събрание. В дневния ред на Народното събрание е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то Народно събрание.

Най-малко би трябвало да тръгне спор по плана на президента за конституционни промени, само че той първо би трябвало да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той счита, че сама по себе си конституцията е добра, само че може да се вършат промени в частта за правосъдната власт.

Темата за промяната на основния прокурор е доста наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени би трябвало да се създадат през закона за правосъдната власт, уточни още ръководителят на Народното събрание.

Един от методите, по които основният прокурор въздейства, е централизираната конструкция на прокуратурата, което му дава опция да въздейства върху всички прокурори, смяната в тази конструкция на Висш съдебен съвет минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, уточни Минчев. Според него един от методите за сериозна смяна на Висш съдебен съвет е той да стане краткотрайно настоящ орган.

Относно условието за зелен документ за достъп до Народното събрание той разяснява: " Поради характерния допуск на външни лица Народното събрание не се води публично място в общоприетия смисъл и не се ползват ограничавания за публични здания. Това пояснение ще го помислим задълбочено. Правилата би трябвало да са за всички ".

По думите му е допустимо да се вкара и тестване за депутатите един път седмично, както е за учениците.

Новият ръководител на Народното събрание призна, че не е мислил по проблема с депутата Делян Пеевски от Движение за права и свободи и по какъв начин ще се изплаща заплатата му от Народно събрание, откакто е в листата " Магнитски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР