Недобре работещите институции поставят под съмнение гладкото функциониране на една

...
Недобре работещите институции поставят под съмнение гладкото функциониране на една
Коментари Харесай

Финансист: Новата система за финансиране на партиите може да се изврати в данък върху бизнеса

Недобре работещите институции слагат под подозрение гладкото действие на една нова система за финансиране на партиите. Това мнение изрече пред БНР финансистът и учител в УНСС Димитър Чобанов. Според него новата система би довела до повече опасности, в сравнение с сега има.

" Разумната инвестиция би била най към този момент във връзка с финансирането на ръководещите партии. За бизнеса пораждат опасности, че от една страна би могло това да се преглежда или да се " изврати ", да се трансформира в нов налог върху бизнеса, т.е., ръководещите партии да се опитат да наложат силово подаяние на някои компании, въпреки това пък е допустимо тези компании, които подаряват на опозицията, по-късно да получават някакви административни преследвания или голям брой инспекции от държавни органи и регулатори, които да затруднят тяхната активност. Това е един от рисковете, които пораждат в случай, че институционалната среда не е задоволително добре укрепена ", изясни Чобанов в изявление за предаването " Преди всички " по БНР.

Като различен риск той уточни, че е допустимо с измененията част от партиите да изпаднат в обстановка, в която съществено би се затруднило явяването им на последващи избори.

Според него би трябвало да се направи разбор на въздействието на законодателството. По думите му това, което не е направено, са оценки и сметки за това какви биха могли да бъдат отрицателните резултати от едни такива ограничения. Необходима е необятна социална полемика, която към този момент стартира, счита финансистът.

" И в този момент партиите в някои случаи имат много неразбираеми източници на финансиране, които минават " под радара ", т.е. по никакъв метод не се регистрират. Не бихме могли да кажем, че сегашната система, при която публично няма корпоративно финансиране, в действителност попречва компаниите да вършат това. В момента, в който обществото не разполага с информация от кое място тъкмо идва финансирането, какъв е неговият размер и защо се употребява, в този случай партиите биха могли да бъдат много подвластни. Ако обстановката се промени по този начин, че да има цялостна бистрота, т.е., всяко подаяние да се знае - от коя компания е направено, какъв е размерът и произходът на средствата и по какъв метод са употребявани тези пари, това би могло да усъвършенства обстановката ", изрече мнение още Димитър Чобанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР