Не знам кога можем да обявим постигнато споразумение с България,

...
Не знам кога можем да обявим постигнато споразумение с България,
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Не знам кога можем да обявим договор с България

Не знам по кое време можем да обявим реализирано съглашение с България, изненадващо съобщи северномакедонският министър председател Димитър Ковачевски пред австрийския " Ди пресе ".

„ Република Северна Македония върви по най-трудния път до първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз. Вярваме, че това може да се случи в близко бъдеще. Но това не зависи единствено от нас. Става дума за отдръпване на ветото, въведено от бившето българско държавно управление “, споделя в изявление за австрийския вестник „ Ди пресе “ министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той прецизира, че преди промяната на държавното управление връзките сред България и Република Северна Македония са били доста неприятни, само че с новия български министър-председател Кирил Петков са се разбрали да вземат решение откритите политически проблеми въз основата на европейските полезности, взаимното почитание и достолепието на жителите на двете страни. По думите му, два месеца по-късно ясно се вижда, че връзката става по-добра. „ Не знам по кое време можем да обявим контракт. Въпреки това, началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз би било позитивен образец за други страни от района. Убеден съм, че можем да се интегрираме бързо. Не забравяйте, че ние сме претендент за участие в Европейски Съюз от 17 години “, споделя Ковачевски.

Според него началото на договарянията за присъединение е геостратегически въпрос на сигурността. „ Защото това ще промени реториката в страната и ще понижи фрапантно въздействието на трети страни, популистки групи и партии, които явно са финансирани от Русия “, споделя Ковачевски.

По думите му Западните Балкани постоянно са представлявали интерес за Русия. Тя има интерес от замразени спорове на Балканите, които пречат на страните да следват пътя си към евроатлантическата интеграция и такива проблеми има и в Република Северна Македония.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР