Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че правителството е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че правителството е
Коментари Харесай

Турция спира търговията с Израел, възлизаща на 9,58 милиарда долара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през днешния ден, че държавното управление е спряло търговията с Израел, която възлиза на 9,58 милиарда $, съобщи Анадолската организация.

Ердоган уточни пред публицисти след петъчната молитва в Истанбул, че Турция е „ затворила вратата “ за търговията с Израел на фона на продължаващото нахлуване в линията Газа.

Турското Министерство на търговията разгласи, че Анкара приключва всички доставки импорт и експорт с Израел поради „ експанзията му против Палестина в нарушаване на интернационалното право и правата на индивида “.

Ердоган, който разкритикува продължаващата експанзия на Израел в Газа, съобщи също, че дейностите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху вършат невероятно доближаването на Турция и Израел.

„ Тази среща имаше цел “, сподели Ердоган, визирайки срещата си с Нетаняху в Ню Йорк в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации преди разпалването на спора сред Израел и Газа на 7 октомври. „ Но Нетаняху е немилостив. Той отговори, като атакува дами и деца “.

Ердоган също по този начин разкритикува Запада за продължаващата поддръжка към Израел.

„ Всички западни страни отпред със Съединени американски щати поддържат Израел и не пестят старания, с цел да обрекат на гибел изстрадалите от беднотия палестинци “, сподели той.

Израел продължава нападението си над линията Газа, където от 7 октомври насам са починали минимум 34 622 палестинци, най-вече дами и деца, и са ранени 77 867 души, съгласно данни на палестинските здравни управляващи.

Израел обстрелва линията Газа след трансграничната офанзива на Хамас, при която съгласно Тел Авив са починали близо 1200 души.

Израелската война против Газа е принудила 86 % от популацията на територията да се изсели във вътрешността в страната на фона на изострен дефицит на храна, чиста вода и медикаменти. 60 % от инфраструктурата на анклава е развалена или унищожена съгласно Организация на обединените нации.

Република Южна Африка заведе дело за геноцид против Израел в Международния съд в Хага. С краткотрайно решение от януари на Тел Авив е подредено да приключи военните дейности и да предприеме ограничения, с цел да подсигурява даването на филантропична помощ на цивилните в Газа.

Враждебните дейности обаче не престават с цялостна мощ, а доставките на помощи остават извънредно незадоволителни за справяне с филантропичната злополука, отбелязва Анадолската организация.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР