Не виждам формални поводи строителството на газопровода Турски поток през

...
Не виждам формални поводи строителството на газопровода Турски поток през
Коментари Харесай

Юрий Барсуков: България би спечелила 200 млн. долара на година от ”Турски поток”

”Не виждам официални мотиви строителството на газопровода ”Турски поток ” през България да бъде оспорено “. Това сподели създателят на обявата във вестник ”Комерсант ” Юрий Барсуков по БНР.
" Причините са най-вече от географски темперамент, тъй като маршрутът през Гърция не разрешава на " Газпром " да извърши задачата си, а задачата е да сътвори опция на украинския маршрут за доставяне на балканските страни. Ако " Газпром " беше избрал Гърция, то можеше да доставя надлежно Гърция, България, доколкото тя граничи надлежно с Турция, само че по никакъв метод не би могъл да доставя Сърбия и би имал доста огромни компликации със снабдяването на Унгария. От техническа позиция, от позиция на базовия бизнес, маршрутът през България, Сърбия, Унгария беше най-благоприятен и в действителност само вероятен. "

Според журналиста Юрий Барсуков България би печелила към 200 милиона $ на година от директни такси. Той разяснява, че спрямо " Турски поток ", планът " Южен поток " е бил по-изгоден за България. Ако обаче нищо не се направи, България ще загуби директните размери, които минават през територията й на път за Турция и Гърция, добави той.

" Много добре разбирам за какво публично маршрутът не се удостоверява. Защото незабавно откакто бъде направено публично заявление ще последва и публично противопоставяне. Имам поради опозиция от страна на Съединените щати и евентуално от Еврокомисията, тъй като във връзка с „ Турски поток “ тя постоянно е заемала позицията, че нищо не знае за този план и че желае да знае повече. Доколкото разбирам тази позиция не се е трансформирала. Още повече, вероятно би било разумно потвърждението да пристигна първо от Газпром ", сподели Барсуков.

Той не вижда официални мотиви строителството на газопровода да бъде оспорено: " Разбира се може да има някакви мотиви от други сфери, способи за политически напън. Безусловно в Русия и в " Газпром " доста добре си спомнят 2014 година и с паника чакат какво ще стане ".

Според журналиста моментът за България в този момент е доста значим. И изясни:
" Идеята за построяването на „ Турски поток “ постоянно, дори и в този момент, е имала доста съперници в " Газпром ". Макар че Турция е огромен пазар за " Газпром ", като цяло на нея не се гледа като на изцяло надеждна директна страна. България също не се преглежда като надеждна директна страна след 2014 година Въпреки това обаче България е член на Европейския съюз, който е и главният пазар на " Газпром ". Регулациите в България са такива, каквито са и в другите страни от Евросъюза. От правна позиция България е по-надежден директен сътрудник.

Ако търсенето на газ в Европа остане такова, каквото е сега, то " Газпром " няма да построи спомагателна линия до България. Сега обаче има предпоставки за увеличение на това търсене. И в някакъв миг " Газпром " ще би трябвало да вземе решение. Ще подписва ли нов дълготраен контракт за доставка на газ в Европа и в случай че да, то от кое място ще минава този газ? Или би трябвало да се договаря с Украйна за доставка на огромни количество за дълъг интервал. В момента този вид наподобява доста сложен. Или да строи нови газопроводи. От тази позиция построяването на трета линия през Черно море, само че не до Турция, а до България наподобява като доста разумно решение ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР