Не унищожавайте екипа на болница Лозенец, който спаси живота на

...
Не унищожавайте екипа на болница Лозенец, който спаси живота на
Коментари Харесай

Майки на пациенти на болница Лозенец: Кой ще прави трансплантации на децата?

Не унищожавайте екипа на болница " Лозенец ", който избави живота на десетки деца със незабавна потребност от чернодробни трансплантации, тъй като сега няма кой да ги прави, приканиха още веднъж околните на оперирани деца.

" Нека всеки се замисли може ли да обезпечи 500 000 лв. за трансплантации в чужбина на детето си и кой ще поеме последващите грижи, в случай че се наложи. Ако унищожите този екип, кой ще прави тези трансплантации тук? ", попита в студиото на " Тази заран " Емил Върбанов, дядо на дребната Ивона, която е оперирана от екипа на проф. Любомир Спасов преди по-малко от година.

" Имаме желанието да защитим нещо, което към този момент е основано и построено в България, тъй като не всички имат опция да отидат да трансплантират децата си в чужбина ", споделя майката на Ивона - Деница Мартинова.
 Молдова ще спомага в следствието на противозаконните трансплантации в болница Лозенец Молдова ще спомага в следствието на противозаконните трансплантации в болница " Лозенец "
Първоначалните данни от следствието по отношение на нарушавания, свързани с осъществяването на 14 трансплантации сочат, че са осъществени доста...

Мартинова дружно с майки на други трансплантирани деца сътвориха фейсбук група Трансплантирани и оперирани деца в болница " Лозенец ", в която разгласиха десетки персонални истории за пътя, по който са минали и показаха признателност към екипа на болница " Лозенец " Преди седмици лекарите бяха атакувани от служебния министър Стойчо Кацаров с обвинявания за противозаконни трансплантации, осъществявани в болничното заведение. А в това време се оказа, че след уволненията, няма кой да прави незабавните интервенции на децата. В резултат на това на косъм виси животът на две деца, които се нуждаят от присаждане на черен дроб, само че експертите, които могат да ги създадат не са разполагаем и не е ясно какво ще се случи с дребните пациенти.

" Ние се чувахме по-често с лекарите от болничното заведение, в сравнение с с околните си, тъй като те наблюдават положението им 24/7 и постоянно са разполагаем. Грижите им са извънредно значими. Те са готови и не престават неразделно да бъдат до нас. ", споделя и Маргарита Цикалова - майка на различен избавен пациент - Валентин. Бебето също е трансплантирано в болничното заведение през предходната година. Валентин до ден сегашен няма точна диагноза, която да изясни положението му.

" Детето беше жълто и това се задълбочаваше във времето. През 2020 година се разболя тежко и изкара месец в болница. В края на март ни споделиха, че му е нужна трансплантация на черен дроб. Донор стана чичо му, защото ние с татко му нямахме нужните индикатори. Сега Валентин е доста добре с помощта на всички тези хора от екипа. Тича, скача - като всяко обикновено дете ", описа пред бТВ Маргарита.

Семейството на Деница споделя сходна история за минаването през Ада и положителния излаз. Попадат в болница " Лозенец " откакто чуват диагнозата билиарна атрезия, която лекарите слагат на 40-ия ден от раждането на Ивона. Оказва се, че единственият късмет за бебето е незабавна трансплантация на черен дроб.
 Болница Лозенец към този момент е с ново управление Болница " Лозенец " към този момент е с ново управление
Търговският указател вписа новото управление на болница " Лозенец ". От през днешния ден болничното заведение ще се управлява от Радосвет Горнев. В Съвета на ди...

" Така стигнахме и до доцент Узунова и проф. Спасов в болница " Лозенец ". Аз бях единственият вероятен донор за детето си, откри се че съм съвместима след голям брой проучвания. Процесът е дълъг и изисква доста експерти, а преди самата трансплантация има процедура, в която се удостоверява пред нотариус, че донорът и реципиентът са родственици ", описа майката на транслантираното дете. " Ние бяхме на границата да изгубим детето си и аз бях единственият донор. Лекарите можеха да се извърнат към мен, в случай че фактически са правили това, в което ги упрекват ", споделя Деница във връзка изказванията на служебния здравен министър, че в болница " Лозенец " са се правили противозаконни трансплантации.

" Не мога да допускам, че се е случило нещо такова. Не съм съд, само че позавам тези хора като лекари и като хора и мозъкът ми не може да побере, че това е допустимо ". Идеята за незаконните трансплантации е някак си несериозна, споделят родителите на трансплантираните деца.

Групата на майките на трансплантирани деца във фейсбук нашумя през предходната седмица, когато в десетки прочувствени постове, съпроводени със фотоси преди и след интервенциите, те показаха поддръжка за лекарите, разчистени от министър Кацаров. Според тях " от години се плюе по болница " Лозенец ", а " властимащите се пробват по всякакъв начин да я унищожат ".

Майките са безапелационни, че ще търсят поддръжка и от президента Румен Радев, до който ще напишат отворено писмо за казуса, зародил след намесата на сружебния министър. Те упорстват за персонална среща с президента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР