Не трябва да ги позволимСледващият изключително важен въпрос за решаване

...
Не трябва да ги позволимСледващият изключително важен въпрос за решаване
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Има огромен риск от дългова спирала и икономическа криза

Не би трябвало да ги позволим

Следващият извънредно значим въпрос за решение от Народното събрание е приемането на бюджета за 2023 година, тъй като съществува голям риск България да влезе в дългова серпантина и тежка икономическа рецесия. Това съобщи националният представител от “Демократична България ” пред Българска национална телевизия. Според него е наложително Народното събрание да работи най-малко поради приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и бюджета, където той чака тежки диспути.

“Очертава се рекорден недостиг. Ние от “Демократична България ” остро се противопоставяме на подобен вид, тъй като рискът да влезем дългова серпантина е извънредно огромен. Ако това се случи, ще значи да натоварим бъдещите генерации с изплащането на големи задължения. Не можем да позволим в загатна на доста хора това политическо потомство, с изключение на с честото осъществяване на избори, да остане и като поколението, което е провокирало тежка икономическа рецесия ”, съобщи Мирчев в предаването “Денят стартира с Георги Любенов ”. 

Според него в случай че би трябвало да се избира сред две несгоди – незадоволително дейно ръководство или нови избори, по-разумният избор е съществуване на работещ парламент. 

“На масата е подложен един избран пакет от закони, които би трябвало да бъдат признати по ПВУ, както и за участието на България в Еврозоната. Не можем да си позволим в този миг да организираме нови избори. Да, ще има тежки решения. Самият бюджет ще бъде по-различен, само че с цел да бъде признат, е належащо да има работещ парламент. Ние ще се постараем да го има ”, разяснява той.

Ивайло Мирчев съобщи, че както и до момента “Демократична България ” е подготвена на извънредно рационално държание по финансовите политики и поддръжка в избрани случаи за оферти на “Продължаваме смяната ”. Но също по този начин даде да се разбере, че Демократична България ще се придържа към по-балансирана фискална политика и няма да влиза в конкуренцията сред Политическа партия и Българска социалистическа партия по обществените политики. “Между тях явно вляво има някакви разногласия, само че ние от “Демократична България ” стоим в център-дясно и това се отразява в политиките, които предлагаме ”, сподели той.

По въпроса за сходствата в икономическите хрумвания с ГЕРБ, Мирчев беше безапелационен, че за поддръжка на мандат на първата политическа мощ не може да се приказва, защото остава неуреден въпросът за отношението на ГЕРБ към правосъдната промяна.

“ГЕРБ вършат правосъдна промяна от 13 години. В програмата им тя съществува непроменяемо. Когато стигнем до дейностите, нещата са малко по-различни. Когато трябваше в предходния парламент да гласуваме антикорупционния закон, ГЕРБ излязоха от залата. Можем да приведем голям брой сходни образци ”, сподели той.

Ивайло Мирчев още веднъж съобщи, че има упования ГЕРБ да промени напълно отношението си към корупционните практики от техните ръководства и въпроса за същинската правосъдна промяна, преди да има мотив за диалози за поддръжка.

“Те са като дребните деца, които вършат бели и споделят: “Аз ще се трансформира и повече няма да върша по този начин ”. Иска да му купят шоколад, да си играе с другите деца, само че продължава да прави бели. Когато ГЕРБ не се трансформира, а доказателства за това има доста, няма по какъв начин да става дума за взаимоотношение ”, разяснява Мирчев, съгласно който е значимо и Политическа партия ясно да заявят по какъв начин си показват реализацията на втория мандат.

Ивайло Мирчев очерта и различен значим въпрос от последните дни във връзка с оказването на военна помощ на Украйна и отпора, който това предложение за парламентарно решение на “Демократична България ” среща от президента Радев. 

”Друг огромен проблем е, че доста български генерали в последните дни си разрешават да приказват по политически тематики. Това не е добра процедура в една парламентарна народна власт, където генералите би трябвало да дават отговор за армията, а решенията да се взимат от политиците ”, сподели националният представител. 

“Мисля, че доста български държавници трябват да схванат, че русофилщината и путинофилщината свършва там, където стартират ползите на България. Президентът Радев би трябвало да е наясно с това, когато назовава някого войнолюбец ”, добави още той в отговор на речта на Радев при откриването на Народното събрание. 

Мирчев прикани всички, които страдат по остарялото руско въоръжение на възраст най-малко 40-50 години да погледнат въпроса от друга позиция. “Трябва модернизираме българската войска. Политиците и обществото са в голям дълг към българската войска. Искаме да изпратим остарялото руско въоръжение в Украйна и против него да получим западни аналози, с цел да обслужваме ползите на България, а не един или различен частен интерес ”, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР