Не строителната фирма, а Агенция Пътна инфраструктура“ определя как да

...
Не строителната фирма, а Агенция Пътна инфраструктура“ определя как да
Коментари Харесай

Инж. Николай Михайлов, „Трейс груп“: АПИ определя как да се ремонтира пътят София–Своге, не ние

Не строителната компания, а Агенция „ Пътна инфраструктура “ дефинира по какъв начин да се ремонтира и строи пътят София – Своге, където в събота стана тежката злополука със 17 жертви. Това разяснява за ръководителят на Надзорния съвет на холдинга „ Трейс груп “ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.

Той означи, че възложителят в лицето на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и проектантът по плана дефинират по какъв начин да бъде осъществен ремонтът. „ Аз не утвърждавам построяването на бордюри до пътното платно изключително в подобен рисков сектор, където стана злополуката “, добави още Михайлов.

Според него при запрашаване на пътя, а по-късно и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра, може да понижи в допълнение сцеплението сред гумите и пътното платно. Ремонтът на пътя София – Своге е осъществен от дъщерната компания на холдинга – „ Трейс Своге “. От края на юни компанията е закрита, а капиталът трансфериран в друго сдружение.

В контракта за ремонт няма условие какво би трябвало да бъде сцеплението на трасето, сподели Михайлов. „Първо, допустимо е да има изхабяване на пътната настилка. В съответния контракт, в документите няма аршин какво би трябвало да бъде сцеплението по време на осъществяването. Когато са минали четири години, каквото и да е било сцеплението при нов път, по-късно то се трансформира фрапантно по време употребата. Тук има един огромен проблем, тъй като този път е юридически по критериите и нормативните документи за второразреден път, като се е имало поради, че не е толкоз претрупан по времето, когато са правени плановете. Ако строителят е направил пътя преди четири години, плановете са правени няколко години преди този момент. Разбирате ли, когато е юридически планът, заданието за този път може би са минали най-малко седем-осем години. Тогава са заложени напълно други критерии. В последните две-три години в резултат на ремонта на автомагистрала „Хемус“, главният товарен трафик минава през този път. Тоест в един миг пътят от второразреден се оказва първокачествен с доста тежък трафик. В тази конюнктура, при леви наклони и при тежък трафик доста по-бързо се износва самата настилка“, сподели Михайлов.

Възложителят и проектантът дефинират стандарта и качеството на ремонта, а не строителят, добави Михайлов. „В съответния случай евентуално се е получил и различен проблем. Гледах фотоси, тъй като не съм в София, че в сектора на злополуката има бордюр. Пътните експерти сме извънредно срещу построяването на бордюри по пътищата, тъй като те са огромен проблем на сигурността, само че такива са нормите на планиране в момента“, сподели Михайлов и добави:

„Около бордюра се натрупват праховидни частици. Те изключително с смесени с изгорелите газове на тежките коли, образуват филм, който е плъзгащ. И когато завали дъжд, този филм стартира да работи и може в сектори, изключително в сектори с наклони, където се е образувал подобен филм, коефициентът на сцепление да падне доста по тези аргументи, не тъй като самата настилка има невисок коефициент на сцепление“, изясни Михайлов.

Той е на мнение, че би трябвало да се трансформират критериите за строителство, изключително след климатичните промени в последните години и честите значителни превалявания, които също се отразяват на трасетата в страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР