Не става дума за нов щам, той е описан в

...
Не става дума за нов щам, той е описан в
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Това не е нов щам, описан е още през март |

" Не става дума за нов вариант, той е разказан в здравната литература още в края на месец март ". Това изясни проф. Радка Аргиров - ръководител на Дружеството на вирусолозите пред БНР.

Тя посочи, че това е разновидност на истинския вирус, пристигнал от Ухан, който от дълго време циркулира.

" Засега са разказани 13 хиляди разновидности, само че единствено тази се е задържала постоянна ", акцентира вирусологът.

Проф. Аргирова беше безапелационна, че основаните ваксини против Covid-19 са ефикасни и против тази разновидност, която е по-лесно портативна и е по-инфекциозен от истинския вариант. Характерно за него е, че заразява повече младежи и протича малко по-тежко от предходния.

По думите на вирусологът това изменение на ковид не визира секвенцията (поредност от аминокиселини - б.р.), които съставляват имуногена на имунизацията на " Пфайзер " и " Бионтех ".

" Бумът на заразяване на доста хора в Западна Европа е от този тип на вируса, в този момент той е стигнал и до Англия. За Европа това не е оригиналност ", уточни тя и добави, че взривът на болест през октомври и ноември и в България се дължи на тази разновидност на ковид.

Вирусологът беше безапелационна, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е застрашен от заразяване с новата разновидност на вируса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР