За 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи

...
За 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи
Коментари Харесай

Близо 100 ухапани от кърлежи във Варна за 2 седмици

За 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи в област Варна. Само за последните 3 дни случаите са 49. Това са формалните данни.

Лекари споделят, че действително случаите, които не са регистрирани в осведомителната система са доста повече.

И тази пролет в кабинета на доктор Николай Христов има много пациенти, ухапани от кърлеж.

„ Не съм водил точна статистика, само че има пациенти с кърлежи, които идват за отстраняването им. Идват 1-2-3-ма на седмица ", изяснява доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор.

Той не вижда нищо притеснително в огромния брой ухапани.

„ Нормално е през този сезон да имаме повече такива случаи, поради по-високите температури, многото дъждове и хората, тръгнали на разходки по паркове, градинки, гори и други такива ", изясни доктор Николай Христов.

Официалната статистика демонстрира, че единствено за последните 3 дни във Варна случаите са 49. Тоест по приблизително 15 души дневно.

„ Липсата на достъп на министерството до осведомителната система на Касата прави статистиката, която те оповестяват за извънредно съмнителна ", счита доктор Христов.

И въпреки всичко в случай че ни ухапе кърлеж, лекарите поучават: „ Максимално бързо да бъде отхвърлен. Не повече от 12 часа да престои. Колкото по-малко стои кърлежа, толкоз по-голяма е вероятността да не ни болести, даже и да е преносител ", съобщи доктор Христов.

И до момента в който в този кабинет постоянно идват пациенти, които търсят лекарска помощ, то има и такива които се пробват да извадят кърлежа в домашни условия.

„ Това не е тъкмо най-трудната здравна операция. Добре е да е медицински способен човек -лекар, сестра, подготвен немедицински личен състав, просто е нужна една обикновена техника ", изясни доктор Христов.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР