Не се подготвя забрана за ограничаване на вноса на дизелови

...
Не се подготвя забрана за ограничаване на вноса на дизелови
Коментари Харесай

Нено Димов: Не се подготвя забрана за ограничаване на вноса на дизелови автомобили

Не се приготвя възбрана за ограничение на вноса на дизелови коли с клас под Евро 4 от  началото на 2021 година Това ще бъде спомагателна мярка, която може и да не бъде приложена. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на „ Здравей, България ”. По думите му не може да бъде неразрешен вносът на коли с дизелови мотори, защото се нарушава правото на свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали в Европейски Съюз. „ Директна възбрана не може да има ”, беше безапелационен министърът.

„ Още предходната година събрах сериозна коалиция от една трета от европейските страни и възложихме на Европейска комисия да реши този проблем на европейско равнище, тъй като като приказваме, че не можем да нарушаваме съществени правила за свободно придвижване, в случай че това бъде открито като решение на европейско равнище, правилото няма да бъде нарушен. /…/ За мен ограничаването ще пристигна от това. Когато една кола не може да бъде изнасяна, тъй като се третира като боклук – това е тип ограничаване.  Тази мярка е единствено в случай, че не сработят главните ограничения, защото ние приказваме за съществени ограничения, свързани най-много с стопанската система, с енергетика, със земеделие, индустрия. А това е един авариен вид ”, сподели Димов.

Министър Димов разяснява и документа, ориентиран към ограничението на фините прахови частици във въздуха - това е огромен документ, говорещ средносрочно до 2030 година „ Успяхме да договорим с Европейска комисия едни 400 млн. лева, които са към този момент разполагаем на общините. Повече от 6 месеца отделихме, с цел да убедим Европейска комисия, и процедурата за кандидатстване за електрификацията на превоза се отваря безусловно тези дни “, добави той. Според него е належащо да се работи за въвеждането на електрически автомобили у нас. „ На Съвета на министрите получих поддръжката на една трета от страните в Европейски Съюз за създаване на фонд, който да подкрепя инфраструктурата и електрификацията на страните от Съюза, тъй че това е развой, който ще продължа да развъртвам и да се опитам да направя оптималното в тази посока ”, сподели министърът.

Нено Димов изясни, че решенията против замърсяването на въздуха в градовете би трябвало да се взимат от общините. „ Годишният механически обзор дава опция за разнообразни типове стикери от позиция на категорията на колата, а локалната власт е тази, която не разрешава влизането на някои категории коли. Тези зони, които би трябвало да бъдат направени в градовете, са въпрос на обмисляне на самите градове. Не инцидентно и казусът с фините прахови частици, само че и общо замърсяването на въздуха в градовете, е въпрос на обмисляне и на взимане на решения от локалната власт ”, изясни той.

По мотив на ветото на президента против закона за дивото къмпингуване, министърът разяснява: „ Там, където има диво къмпингуване, по-късно има доста боклуци и кметовете са извънредно обезпокоени. Всъщност те взимат запас от хората, които заплащат, с цел да покриват вредите от тези, които не заплащат. Самите хора са разнообразни групи. Законът регламентира тъкмо това кои са тези минимални условия, с цел да може от една страна да се опазва, а друга страна да се къмпингува. Законът разпорежда на четири министерства за 6 месеца след влизането му в действие да разработят изискванията за къмпингуване. Естествено би трябвало да има тоалетна, вода и ток и място, на което да събирате отпадъците си. Това би трябвало да бъде регламентирано ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР