Не се обръща внимание на факта, че по същество това

...
Не се обръща внимание на факта, че по същество това
Коментари Харесай

Умните телевизори – неосъзнатата уязвимост

Не се обръща внимание на обстоятелството, че всъщност това са компютри – със съответния хардуер и програмен продукт, който може да бъде хакнат или инфектиран със злонамеренн програмен продукт

„ Кой би се интересувал от моя домакински тв приемник? ”, си мисли човек, без да подозира за заплахите (снимка: CCO Public Domain)

Умните тв приемници са едно от най-уязвимите устройства в дома, когато става дума за киберсигурност. През последните дни Samsung сякаш стресна потребителите по целия свят, като ги предизвести, че би трябвало постоянно да сканират умните си тв приемници за вируси.

Случаят разпали бурни диспути за сигурността на новото потомство „ черна и бяла техника ”, която претендира да е интелигентна, непрекъснато обвързвана с интернет и даже може да съдържа банкова информация за потребителя.

Samsung подсети на притежателите на смарт тв приемници от едноименната марка, че би трябвало постоянно да сканират устройствата си за злоумишлен програмен продукт , употребявайки вградената стратегия за сканиране на вируси.

„ Предотвратявайте офанзиви на злоумишлен програмен продукт на тв приемника си, като сканирате за вируси на всеки няколко седмици ”, гласеше обявата в Twitter. По-късно тя бе изтрита. Въпреки това към този момент бе видяна от доста анализатори в областта на виртуалната отбрана. Към обявата имаше и видео с упътвания по какъв начин да се извършва процедурата по сканиране.

Един от очевидните въпроси тук е за какво Samsung не автоматизира този развой за своите устройства по света, та би трябвало потребителите да правят процедурата сами?! Това в действителност би трябвало да е процедура на всички производители на този тип устройства.

В по този начин създалата се обстановка обаче „ лъсна ” истината какъв брой глупави могат да бъдат някои умни устройства в домовете ни. Проблемът е комбиниране от два фактора: те са непрекъснато онлайн, само че в това време не се обръща внимание на обстоятелството, че всеки от тях всъщност представялява компютър – със съответния хардуер и програмен продукт, който може да бъде хакнат или инфектиран със злоумишлен програмен продукт.

„ Че кой би се интересувал от моя домакински тв приемник ”, би си помислил човек. Според компанията за виртуална отбрана SAM Seamless Network обаче, умните тв приемници са един от петте типа устройства в дома, които са „ пробойна ” за сигурността на домашната компютърна мрежа . Другите четири са IP камерите за видеонаблюдение, мрежовите модули за предпазване на информация (NAS), принтерите и по този начин наречените умни хъбове.

Всички тези устройства са забавни за хората с тъмни планове в интернет: това са портове към домашната компютърна мрежа, с всички устройства в нея, с всички персонални данни и куп сензитивна информация.
още по тематиката
Засега не е ясно дали обявата на Samsung е била в отговор на съответна опасност. Не са открити скорошни уязвимости в сигурността на интелигентните тв приемници на компанията.

Ала през 2017 година WikiLeaks разкри, че Централно разузнавателно управление на САЩ е създало програмен продукт, наименуван „ Weeping Angel ”, който може да трансформира умния тв приемник в устройство за подслушване , напомня The Verge. Месец по-късно откриватели по сигурността откриха куп уязвимости в операционната система на Samsung – Tizen.

Проблемът с хакването и заразяването на умните устройства ще става все по-значим с навлизането на така наречен „ интернет на нещата ”. Очаква се онлайн да се включват всевъзможни домашни уреди: бойлери, които да се ръководят през интернет, климатици, хладилници и други Всички те носят заричане за огромно улеснение. И за какво не – какъв брой прелестно би било да можеш онлайн да пуснеш климатика у дома, още до момента в който си тръгваш от работа, с цел да те посрещне домът ти прелестен и комфортен?!

Но наред с това тези уреди носят и риск. Освен да са „ портал ” към цялата домашна компютърна мрежа, те могат да са и притежател на чувствителни данни като да вземем за пример банковата сметка на потребителя, заредена в устройството, с цел да могат да се автоматизират поръчките на артикули и услуги.

Наред с това чисто хардуерните благоприятни условия на умните домашни уреди също могат да съставляват интерес за злонамерените особи. Така да вземем за пример, умните тв приемници имат микрофони, които могат да съставляват риск за неприкосновеността на персоналния живот.

Като за похлупак на казуса идва фактът, че доста от производителите не дават на потребителя нужните средства за отбрана. Софтуерът, вграден в уреди като да вземем за пример умни бойлери, нерядко има напълно „ нескопосани ” благоприятни условия за конфигуриране на отбраната , а може да се окаже и, че въобще няма такива функционалности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР