Не се чудете защо избирателните списъци на ГРАО са пълни

...
Не се чудете защо избирателните списъци на ГРАО са пълни
Коментари Харесай

Ето защо избирателните списъци са пълни с мъртви души

Не се чудете за какво изборните описи на ГРАО са цялостни с мъртви души. Тези „ мъртви души “ към този момент са към 1,5 милиона души! И няма гаранция, че част от тях няма да скочат още веднъж в урните!

В Главна дирекция ГРАО, както в доста други дирекции и ведомства, хората желаят да получават заплатите си, които им плащаме ние, с налозите си, без да си дават доста напън. Същото желае и несменяемият шеф на ГРАО Иван Гетов. 

Преди повече от седмица „ Труд “ изпрати въпроси на Иван Гетов. Преди това поискахме да създадем изявление с него, като се срещнем персонално и му зададем въпроси. От пресцентъра на Министерството на районното развиване ни дадоха отговор следното: „ Поради идните избори няма опция да бъде обезпечен събеседник.

Молбата ни е да ни изпратите въпросите, на които да отговорим документално. “

Ето въпросите, които изпратихме на Иван Гетов!

Господин Гетов, за какво откакто по предварителни данни популацията на България е 6,5 млн. души, в изборните описи има над 6,7 млн. хора с право на глас?

Колко в действителност са българските гласоподаватели?

Колко български гласоподаватели се намират на територията на България?

Имате ли визия какъв брой са така наречен „ мъртви души “ в изборните описи – става въпрос са хора, които са умряли в чужбина.

По какъв метод могат да бъдат изчистени изборните описи от „ мъртвите души “?

Ще реши ли дейната регистрация казуса с „ мъртвите души “?

Как да си разбираем обстоятелството, че сред данните на ГРАО и на Национален статистически институт има разлика от към 1.5 млн. души, а изборните описи се вършат по данните на ГРАО. 

Как гледате на изказванието, че ГРАО е един от главните играчи в изборите поради това, че де факто гласоподавателите са към 5,3 милиона, а в описите са към 6,7 млн. и постоянно има подозрение, че „ мъртви души “ скачат в урните?

Защо на всички парламентарни избори описите се дописват в СИК, а партии постоянно настояват, че „ набъбват “? 

Колко останаха столетниците в описите, преди време бяха 668?

Колко души ще гласоподават за първи път?

Този път след инспекция на ГРАО отпадна единствено една коалиция. Какви бяха най-честите неточности в подписките на партиите?
Възможно ли е в подписките на партиите да попаднат хора без тяхно познание?

Ще трансформират ли данните от преброяването изборните описи?

А ето и „ отговорите “, които ни върнаха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие!

В отговор на сложени от Вас въпроси изпращаме информация от Групово дело ГРАО:

Съгласно Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България (ЗПНЖФРБ) през 2021 година (чл. 11 и член 12), обект на преброяването бяха единствено българските жители, живеещи всекидневно в страната, само че не и тези, които всекидневно живеят отвън Република България (които по разнообразни данни са към 1,5-2 милиона души), т.е. на процедура преброяването не обгръща всички български жители, а единствено пребиваващите у нас.

Преброяването е източник на информация по обществени, демографски и стопански признаци и на данни за семействата и фамилиите в страната, които служат за взимане на осведомени управнически решения в тези сфери, само че нямат отношение към съставянето на изборните описи. 

Един от главните правила при осъществяване на преброяването е декларативността, т.е. жителите имат свободата да показват данни по тяхна преценка. За разлика от ЗПНЖФРБ, Законът за гражданската регистрация (ЗГР) задължава в регистъра на популацията, поддържан от Групово дело ГРАО, да се вписват всички български жители, без значение от местопребиваването им (в страната или чужбина), като гражданската регистрация на лицата се основава на актове за тяхното гражданско положение (чл. 2, алинея 1 от ЗГР), т.е. зад всеки запис на разположение в регистрите стои формален писмен документ, а не изказване (както при преброяването).

От гореизложеното е видно, че разликите в обсега на субектите, задачите и методите при преброяването (анкетен метод) и при гражданската регистрация (вписване против документ) допускат и разлика в данните. 

Няма релация сред данните за популацията от преброяването и изборните описи, защото същите се сформират въз основа на регистъра на популацията, а не по данни от Национален статистически институт. Съгласно член 23, алинея 1 и член 26 от ИК, изборните описи се сформират от общинските администрации и се отпечатват въз основа на Националния указател на популацията от Групово дело ГРАО.

Избирателните описи се отпечатват по непрекъснат адрес, който наложително е в България за всички български жители, без значение от тяхното местоживеене. Съгласно ИК, в изборните описи се включват всички български жители, които имат право да гласоподават. Същевременно от тях се заличават умрелите (чл. 27, алинея 1 от ИК), т.е. в изборните описи се включват единствено живи лица, отговарящи на критериите за гласоподаватели (с изключение на умрелите директно преди и по време на отпечатването на описите или чиито документи за гибел не са показани и регистрирани). 

Съгласно член 27, алинея 3 от ИК, в изборните описи се вписват/дописват имената на жителите, които имат право да гласоподават, само че са пропуснати, изтърпели са наказването си отнемане от независимост, не са към този момент под забраняване, имат уверение за гласоподаване на друго място и други

Точна информация по отношение на включените в изборните описи лица е налична при образуването и отпечатването на окончателните изборни описи.

От текстовете в изборното законодателство излиза наяве, че Групово дело ГРАО има задължението само да отпечата и съобщи изборните описи, формирани от общинската администрация по обитаеми места, в които се води указател на популацията, т.е. Групово дело ГРАО е механически реализатор на заложената в закона технология за сформиране и печатане на описите. 

Терминът „ мъртви души “ се употребява от анализаторите на изборния развой, които визират онази част от гласоподавателите, присъстващи в изборните описи, само че не упражнили правото си на глас. Всички те са със законни изборни права и се включват в изборните описи, според разпоредбите на ИК, осигуряващ право на глас на всички български жители, отговарящи на член 42 от Конституцията (независимо от това дали обитават в страната или в чужбина). 

Промени в ИК, свързани с дейностите по подготовката и провеждането на изборния развой (включително дейна регистрация), са предмет на законодателни решения, подхванати от законодателната власт.

В осъществяване на член 135 и член 142 от ИК, Групово дело ГРАО прави инспекция на описи с гласоподаватели, подкрепящи регистрацията на партии и обединения. За резултатите от инспекцията Групово дело ГРАО сформира протоколи, които се предават на ЦИК, в пълномощията на която, според член 57, алинея 1, т. 32 и т. 47 от ИК, е да дава информация и прави разбор на извършените избори.

Съгласно ИК, ЦИК обезпечава опция посредством интернет страницата си жителите да извършат информация в листата на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за присъединяване в изборите за Народно заседание.

Оставяме отговорите без коментар!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР