Не съм оказвал натиск върху Република Македония и Гърция за

...
Не съм оказвал натиск върху Република Македония и Гърция за
Коментари Харесай

Юнкер: Не оказвам натиск върху Македония и Гърция за името


Не съм оказвал напън върху Република Македония и Гърция за разрешаването на разногласието за името. Това съобщи ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в изявление за „ Евронюз “, което даде незабавно след приключването на обиколката си на Балканите.

„ Натискът не е инструментът, който би трябвало да използваме. Насърчихме Гърция и Македония да намерят решение на въпроса с името. Не би трябвало да оказваме намеса “, счита той.

Юнкер не отговори на въпроса на водещата дали е целесъобразно настояването на Гърция, Македония да промени Конституцията си.

През последните месеци договарянията за името станаха по-интензивни. В знак на благосклонност Република Македония промени името на летището си и на автомагистралата, която към този момент се споделя "Приятелство". Премиерът Зоран Заев също по този начин съобщи пред своя гръцки колета Алексис Ципрас в Давос, че Скопие няма териториални искания към южната си съседка.

Очаква се благополучното привършване на договарянията да стане още по време на българското европредседателство и Македония да получи покана за започване на договаряния за Европейски Съюз и да стане 30 член на НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР