Не са само САЩ - Европейският съюз също има проблеми

...
Не са само САЩ - Европейският съюз също има проблеми
Коментари Харесай

Умори ли се вече Западът да подкрепя Украйна?

Не са единствено Съединени американски щати - Европейският съюз също има проблеми със солидарността си с Украйна. Редица наблюдаващи предизвестяват, че по този начин Украйна може да загуби войната. Умори ли се Западът да поддържа нападнатата страна?

" Ще поддържаме Украйна толкоз, колкото е належащо ", твърди американският президент Джо Байдън. Ангажиментът беше доказан и на последната среща на върха на НАТО. Същото дава обещание и немският канцлер Олаф Шолц.

Сега обаче помощта за Украйна е сложена под въпрос в Съединени американски щати - най-големия съдружник на нападнатата страна. Вече утвърдената финансова помощ ще бъде изразходвана до края на годината, а възможният нов транш в този момент е блокиран от републиканците. Някои даже към този момент намерено се съмняват, че помощите би трябвало да продължат и желаят да се откажат напълно от този тип поддръжка за Киев.

Началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак предизвести, че Украйна ще загуби войната, в случай че военната помощ от Съединени американски щати бъде спряна. Байдън също сподели, че помощта за Украйна е част от " националния интерес на Съединени американски щати, а и на интернационалните ползи на всички другари на страната ". Ако Украйна загуби, съветският президент Владимир Путин ще нападне и други страни. Ако става дума за страни от НАТО, това може да докара до нещо, " към което не се стремим и каквото не вършим сега - американски бойци да се борят с съветски ".

Германският Институт за международна стопанска система в Кил пресмята, че сумата на обещаната западна помощ за Киев е намаляла с 87% на годишна база сред август и октомври тази година - от 16 милиарда на 2 милиарда евро, съобщи RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). От Института означават, че наклонността към намаляването на помощта за Украйна е засегнало всички области - филантропичната, финансовата и военната. Най-силният спад е точно във военната помощ.

Европа също има проблеми със солидарността си с Украйна. На идната по-късно този месец среща на върха на Европейски Съюз унгарският министър председател Виктор Орбан желае да наложи несъгласие - както на спомагателна помощ от Европейски Съюз за Украйна на стойност към 50 милиарда евро, по този начин и на започването на присъединителни договаряния с Украйна. Орбан продължава да поддържа контакти с Путин и неколкократно се е опитвал да спре глобите на Европейски Съюз против Русия.

Полското държавно управление за малко заплаши, че ще спре доставката на оръжия за Украйна поради спор с евтиното зърно, идващо оттова. А в Словакия левият популист Роберт Фицо приключи военната помощ за Украйна, откакто завоюва изборите в страната. Фицо се опълчва и на глобите против Русия, и на приемането на Украйна в НАТО.

За поддръжката на Запада като цяло немският политик от ХДС Родерих Кизеветер разяснява пред " Дойче Веле ": " Подкрепата за Украйна към този момент е разтърсена, сплотеността се разпада и към този момент има все по-силни гласове, които приканват към " подбуден мир ".

Източник:24 часа

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР