Не по-малко от 5 милиона лева ще бъдат вложени в

...
Не по-малко от 5 милиона лева ще бъдат вложени в
Коментари Харесай

Пробив: Изнасяме прочутата закваска за кисело мляко в Саудитска Арабия

Не по-малко от 5 милиона лв. ще бъдат вложени в развиването на " Ел Би Булгарикум " ЕАД за идната година, планува капиталовата стратегия на компанията, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Николай Маринов - изпълнителен шеф на сдружението, с принципал икономическото министерство. Маринов е на този пост от началото на декември предходната година. 
Той бе потърсен по отношение на идното тази година честване на 50 години от сключването на лицензионен контракт сред Държавно стопанско обединение " Млечна индустрия " (наследена от " Ел Би Булгарикум " ) за произвеждане на българско кисело мляко с японската компания " Мейджи ". 
За тази година " Ел Би Булгарикум " може да назначи най-малко 10 души главно в индустриалните си бази, а при реализирането на капиталовата стратегия борят им може да доближи и до 20. Необходими са и фрагменти в научния център на компанията, сподели Николай Маринов.
Заплатите в сдружението са увеличени с 25 на 100 през ноември 2022 година, за 2023 година също се възнамерява растеж от не по-малко от 10 на 100, а при по-добри стопански резултати и повече.
С последното нарастване на заплатите, междинното заплащане на заетите в индустриалната част на сдружението във Видин е сред 1600 и 1800 лв., а на експертите и учените в Центъра за научноизследователска и развойна активност и акредитираната лаборатория за тестване на храни е над 2000 лв., сподели изпълнителният шеф на сдружението. 

Цените на млечните артикули
Дружеството, както и други индустриални предприятия в България, изпитват резултатите от натрупването на няколко рецесии в страната, само че към това се прибавят и спомагателните условия, поставяни от огромните търговски вериги, което е измежду факторите, формиращи цената на продуктите на компанията. По тази причина сдружението възнамерява да усили каузи на разносната търговия и да има повече фирмени магазини, с което да се разреши минимално повишаване - до 10 на 100, на главните произведения на " Ел Би Булгарикум " - прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал. Във веригите повишаването ще е по-голямо и то поради техните условия, сподели Маринов.

Дружеството е в устойчиво положение
Николай Маринов, който преди да бъде определен за изпълнителен шеф на компанията, бе ръководител на Съвета на шефовете, сподели, че сдружението е в устойчиво положение, само че предстои на развиване. До този миг то е ръководено малко безредно и на по-ниски обороти, не са търсени нови пазари, не е развивана магазинната мрежа, не са търсени разновидности за нови артикули, а заплатите на заетите в компанията дълги години не са били увеличавани, което е довело до избрана демотивация на хората, описа Маринов.
Амбицията на новото управление, при сполучливо осъществяване на бизнес програмата за 2023 година, е обвързвана с разширението на въздействието на компанията и най-малко двойно нарастване на нейния дял на пазара на млечни артикули и възобновяване на някои от основните външни пазари.
За 2022 година сдружението чака позитивен финансов резултат, като прогнозите сочат растеж на облагата с сред 500 000 и 1 милион лв. по отношение на миналата година. Това се дължи на оптимизацията на разноските и повече доходи от лицензи за произвеждане на българско кисело мляко, свързани с съвсем 50-годишното партньорство на компанията с японската компания " Мейджи ".
Годишните доходи от тези контракти, които са до 2030 година, възлизат на 6 млн. лв..

Бизнес програмата
Тази година главните акценти в бизнес програмата на компанията, която е разчетена въз основата на лични средства, са свързани с развиване на лична магазинна мрежа, разкриване на нови магазини в София, Видин, Благоевград, най-малко по един магазин в регионалните центрове. По тази причина към този момент са купени хладилни камиони и млековози за към 800 000 лв..
Планът най-малко е най-малко 6 нови магазина, а при положително развиване на обстановката те могат да доближат и до 10-20. Предвидените разноски за един нов магазин са сред 10 000 и 15 000 лв.. Тази година сдружението възнамерява да стартира поетапно модернизиране на производството посредством покупка на нови машини за млечни артикули, а с актуализацията на програмата за 2023 година следва рационализация на индустриалната база във Видин и разширението й с нов завод.
60 на 100 от продукцията на " Ел Би Булгарикум " ЕАД е за експорт - става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за произвеждане на кисело мляко в този момент са главно за Япония, която покрива огромна част от страните в Азия, Южна Корея, Финландия, водят се договаряния и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са желани в Южна Корея.

Кадровите проблеми
Кадровите проблеми не са изключение и за това българско сдружение. В края на 2022 година компанията е сключила Меморандум за партньорство с Университета по хранителни технологии в Пловдив. На този стадий се чака експерти от университета да посетят индустриалната база на сдружението и да дадат рекомендации за капиталовата му стратегия. Предвижда се студенти от това висше учебно заведение да стажуват в компанията и при предпочитание по-късно да бъдат назначени на работа там. 

50 години от сключването на лицензионен контракт с японската компания " Мейджи "
С няколко начинания ще бъде белязана 2023 година, описа изпълнителният шеф на " Ел Би Булгарикум ". Ще бъдат празнувани 50 години от сключването на лицензионен контракт с японската компания " Мейджи ". По този мотив в средата на януари в България ще дойдат представители на японската компания. По време на визитата им се чака основаването на общ научноизследователски център в България, като финансирането му ще е значително от японската страна.
Също този месец следва пътешестване до Саудитска Арабия, където ще се проведат договаряния по съответни капиталови планове, свързани с желанието на компании от Саудитска Арабия да влагат в български животновъдни обекти и в преработвателни предприятия. " Ел Би Булгарикум " все още изследва опцията да се включи в възможната инвестиция, без да влага средства и да потърси нов пазар за лицензите си за закваски в Саудитска Арабия.
По време на среща на служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на промишлеността и естествените запаси на Саудитска Арабия, през 2022 година стана известно, че компании от тази страна имат интерес към българските млечни артикули и към опцията за приемане на лиценз за производството им на тяхна територия. Министър Стоянов бе на двудневно посещаване в Рияд за присъединяване в интернационалния конгрес Future Investment Initiative.
Изпълнителният шеф на " Ел Би Булгарикум " описа, че сдружението не се е отказало от концепцията да има музей на киселото мляко в центъра на София.
В проектите за тази година е уголемение на продуктовата гама с нови питиета, в това число и плодови за деца с пробиотици, повече типове пробиотично мляко, към този момент е обновено и произвеждане на кашкавал " Балкан " от овче мляко и на млечни артикули от този тип мляко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР