Не, не са прави тези, които твърдят, че зимата пак

...
Не, не са прави тези, които твърдят, че зимата пак
Коментари Харесай

Закъсняла или подранила, зимата все си пее своята зла песен

Не, не са прави тези, които настояват, че зимата отново ни е изненадала. Изненада ни  нейното не толкоз всекидневно забавяне. Може и да ви поразвесели прочувствено  това мое изказване, само че този сняг би провокирал екстаз освен у децата,  само че даже и у нас, вдетинените,  в случай че беше пристигнал по Коледа. Сега, като че ли с цел да се изплези на идващите отвред апели за съблюдаване  на традициите и нормалността, пристигна по Великите пости.   

Защо е това неразбирателство - естествено ли е то, или е провокирано от злите сили?  

Колкото глави има в заобикалящия ни свят, толкоз и отговори  могат да се получат на този въпрос. Ако, несъмнено, и той не бъде разгласен за провокативен и подложен на безкрайни и безсмислени диспути - от парламентарни до кръчмарски. 

Метеоролозите професионално настояват, че случилото се тези дни на територията на родината ни и в другарска Европа си е напълно естествена зима измежду зима. Астрономическата пролет, малко подигравателно сочат те, стартира към 21 март.   

Набожният от нашата общественост се кълне в кафенето, че сме  замръзнали  в не толкоз нормалния за възрастта ни ентусиазъм да посрещнем  още една разцъфнала пролет поради греховете си. Не го разубеждават  даже причини от вида на този, че по известни и нему аргументи, ние  и да желаеме, не можем да бъркаме. Грешни сме били в помислите си.   

В всеобщо тиражираните от медиите изказвания, че  зимата отново ни е изненадала, пък прозират  изблици на стихийния ни опозиционен инстинкт, да не кажем - на антиправителствени напъни.  

Демек, кметове и министри, под  благосклонния взор на  този над тях, от ранната есен на предходната година твърдяха, че имаме всички типове подготвеност да посрещнем зимата. Тъкмо бяха се успокоили, че тази горчива чаша - лютата зима, тази година ги е отминала, и тя взе, че ни навести.    

И  приказките на съответните големци, че сме подготвени да се преборим с всяка зима, се оказаха празни или цялостни с лъжи. Не споделяме неистини, с цел да не приличаме по неучтивост в изрече си на националните ни избраници. 

Трудно е да се реши това грях ли е, или не, само че те послъгваха, когато твърдяха, че сме подготвени да се борим с белите мечки, ние послъгвахме, като се правехме, че им имаме вяра.  

Истината съгласно нашето консолидирано мнение е, че толкоз си можем. И като страна, и като общини. Толкова са ни силиците. И по Коледа да беше пристигнал този сняг, отново щеше да има закъсали по автомагистралите и елементарните пътища коли и отново щеше да има произшествия.   

Остава открит въпросът за какво управниците ни залъгват, пък и се самозалъгват, че можем повече. Повече могат богатите страни, на които и опциите им да провеждат и подреждат  живота си са много по-големи от нашите. Възможно било, споделят, това да се дължи и на благосъстоянието им, а благосъстоянието - на мозъка на управниците им. Ама да спрем дотук, с цел да не засегнем нашите.  

 Да пази Бог от ситуацията, в което ще изпаднем всички ние, верноподаниците, в случай че господин министър председателят ни реши, че и закъснялата зима е изпратена от злите сили с  цел  свалянето на държавно управление му.  

 Ние и в този момент не можем да  си разбираем прав ли е той, като един път  казва, че в този момент научава за сделката  по продажбата на  ЧЕЗ и че това е договорка сред два частни търговски субекта и не е работа на страната да се меси, а след това споделя, че познати нему зли сили още веднъж желаят посредством тази договорка да го смъкват от власт. Но този път нямало да им подава оставка и щял да ги разнищи.  

Невъобразима, политически подклаждана  медийна олелия се подвигна на тази тематика. И господин президентът ни сподели, че не има вяра на господин премиера ни. И  госпожа  опозицията засъска над държавния ни глава, както сме виждали по  Анимал планет черната кобра  да  съска над опосум ли беше, или някакъв различен миризлив гризач, умишлен от нея за плячка. 

Оттекоха се в небитието и проблемите с граничната ограда, и проблемите с подлия съгласно отшумялата олелия с джендър, та даже и същинските проблеми с беднотията и опростачването ни.   

Гинка и ЧЕЗ! И кой ще глътне енергоразпределителното  сдружение, с цел да може посредством него да пие кръвчицата на беднотията от запада и северозапада на държавицата ни. 

Не, не е по нашите сили,  колкото и да не е особено за  възрастово обусловената ни всезнайковщина, да търсим правилните отговори на тези въпроси. Не ни се има вяра даже, че такива ще бъдат открити. И в случай че бъдат открити -  оповестени. Толкова си можем и като неприкритост, почтеност и честност.  

За нас по-важното в тази ситуация е, че вниманието на обществото ни към сходни покупко-продажби към този момент е възпалено. Започва  същински да боли още при споменаването на корупционните подозрения, колкото и да  сме потопени в тях и в ежедневните си диалози, и в помислите си, както споделя Набожния.   

Не е значимо и дали това е скрит план против ръководството на господин Борисов, и дали той, сходно на турския си сътрудник и другар господин Ердоган, ще успее да разнищи до последно, във всички смисли на тази дума, заговорниците.  

Възпаленото внимание на обществото към сходни покупко-продажби, в случай че не успее да предотврати вероятно замислената крупна спекулация, към този момент ще е съумяло да я затрудни. Хайде за малко оптимизъм да определим това като пробуждане на гражданското ни общество.  

Не са единствено наши страховете, че може да е замислено нещо, сходно на това, което ни изиграха с КТБ. Имаше банка, няма банка. Или има банка като име, само че няма нищо в нея. Ние с налозите си плащаме загубите на вложителите в нея. 

  Представа за подобен милиарден фокус имахме някаква  само от романите  шедьоври на Илф и Петров. Тръгва огромен  трен, претрупан със скъпи артикули, из необятната  съветска или руска простор, само че не стига до крайната гара.  

Къде са изчезнали и влакът, и стоките, би могъл да каже единствено жителят Александър Иванович Корейко. Ако  желае! Но той надали би изискал, тъй като би отстъпил в съперничеството  си с другия исполин на епохата и романа  Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей. Който пък твърди, че познава към 400 относително почтени метода за замогване.  

У нас днешните наследници от плът и кръв на тези двама литературни  герои  ще нарекат това изказване гнусна русофилия и скрити зад еврофилския си камуфлаж, ще продължат да забогатяват. Не относително почтено, брутално непочтено.  

Между другото, стартира делото за КТБ, въпреки и в отсъствието на основния воин Цветан Василев. Ние да предвиждаме по какъв начин ще свърши това дело, е все едно господин Цветан Цветанов да планува с някаква  точност какво ще реши на следващия ден  по някой от жизненоважните за страната ни  въпроси патронът му господин Борисов. Нямаме искания. 

Но мнение имаме. Ние си мислим, че  в случай че господин Цветан Василев е съумял да скъта някъде за черни дни единствено 10 % от изпарилите се от банка КТБ 4 милиарда лв., за тези му пари юристите освен ще го отърват от решетките, ще го канонизират за страдалец и светец.  

Когато, въпреки и подмолно закъсняла, зимата  запя своята зла ария, както е споделил поетът, се случиха и случки и за горделивост, и за позор. 

Ние, примерно, смъкваме шапка на премиера ни господин Борисов  при  случаите, в които той подрежда да се изпрати държавният аероплан по другите краища на света, където бедстват българи. И си споделяме, че всички, които споделят, че с това той прави популизъм, няма да споделят това, в случай че са на мястото на бедстващите. 

Ама  и когато  тръгне  в кривата посока събуждането на гражданското ни общество, се гневим. Злата ария на зимата попречи на полет от Лондон на нискотарифната компания " Райънеър " да се приземи на Летище Пловдив. Самолетът кацна на румънското летище Тимишоара.   

Пасажерите бедстваха. Някои от тях се прибраха с рейсове, други дочакаха държавния аероплан. Слава богу, всички се прибраха. Но до момента в който бедствали, решили да търсят по правосъден път от самолетната компания обезщетение за бедстването си. Дори излъчили свои представители за тези правосъдни борби. 

Странно за какво, този път това мероприятие се организира без намесата на омбудсмана госпожа Манолова. На нас ни се желае излъчените да се извърнат на първо време  към нея. И тя да им изясни, че  виновността за това полетът им да не може да се приземи на Летище Пловдив не е на самолетната компания, а на Летище Пловдив. Което не е съумяло да почисти  пистите си от сняг.  

И подранила, и  закъсняла - зимата все си пее своята зла ария. Де да беше единствено зимата изпълнителка на такива песни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР