Не мисля за проекта за промяна на Конституцията като за

...
Не мисля за проекта за промяна на Конституцията като за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Проектът за Конституция на ГЕРБ е обиден и за юристите, и за народа


Не мисля за плана за смяна на Конституцията като за нещо съществено, което е препоръчано, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова, представена от „ Фокус “. Според нея този ход на ГЕРБ е последното оръжие, с което една власт се стреми непременно да резервира позициите си. Оттук нататък, дали този план е добър, или не - това няма значение. Той целеше да провокира и да отклони публичното внимание в напълно друга посока, акцентира вицепрезидентът.

Смятам, че с този план, който е афектиран първо за юристите, афектиран е и за нас като народ, се цели да се суспендира духът и философията на българската конституция и с чисто политическа обстановка и партиен нарцисизъм да се хвърли страната в една невиждана рецесия - както конституционна, по този начин и институционална, съобщи още Йотова. Тя изрази вярата си, че българският народ няма да разреши това.

Вицепрезидентът бе през днешния ден в местността Петрова равнища във връзка 117 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Петрова равнища - 117 години по-късно, продължава да споделя за величието на българския дух, съобщи Илияна Йотова.

За свещения български блян за независимост и самостоятелност. Една биография, написана с доста свидна кръв, само че и с доста мощ, воля на духа и жадност за независимост. От тази земя, от това свещено място е прозвучал оня дръзновен вик към империята на султаните, към братята оттатък Рила и Родопите - за братска помощ, вик за състрадание към целия цивилизован свят. Да се обърне внимание на тези хора, които остават тук - под робското тегло. Така, като историк и патриот Христо Силянов разказва Илинденско-Преображенското въстание, уточни вицепрезидентът.

По думите ѝ на тази свещена земя със златни букви са записани три думи, които имат изключително звучене в езика ни - независимост, обединяване и самостоятелност. Три думи, които ни направиха народ, които ни опазиха и които сътвориха българската нация. Днес сме с вас тук, тъй като това въстание продължи делото на българските възрожденци. Преди 117 години, рано до рамо със своите македонски братя, следвайки съвета и делото на Априлци, тук въстанаха шепа младежи, споделят - безумци, луди хора, за са отстояват своето и да не разрешават някой различен да реди съдбините им. Да се опълчат против политически кроежи на велики сили, тъй като зад същите тези велики сили Балканите бяха значими единствено поради техния политически статут. Те не мислиха за семействата и домовете, които останаха под иго. Не мислиха за разрушените български ориси, не мислиха за опожарените домове, не мислиха за робско то тегло. Векове наред българите от Мизия, Тракия и Македония въставаха дружно и бранеха свободата си за общата чест - за един жанр и една татковина. Затова на такива дати не би трябвало по никакъв метод да позволяваме да се дели въстанието, да се разделят героите. Илинденско-Преображенското въстание построи българското съзнание, построи българският дух и той е една неотменна и доста значима част от нашата национална еднаквост, сподели в речта си Йотова. Тя отбелязва още, чеот началото на мандата си, дружно с президента Румен Радев, участват на Петрова равнища във връзка отбелязването на годишнината от въстанието.

След едно седемгодишно спиране президентската институция се върна още веднъж тук, на това място. Не единствено поради дълга към предишното, само че и към бъдещето. Заради вас, уважаеми тракийци, тъй като селото за справедливостта на българските тракийци продължава да бъде настоящо. За страдание, още веднъж се намесват политики, конюнктури - не било политически правилно да се приказва за правдивост, за овъзмездяване. Нека оставим тези кучешки думи и да работим като държавници в тази посока и отсега нататък. Вие, уважаеми тракийци, пазите нещо доста значимо - споменът. Този за историята, която неотменна предавате на поколенията. Вашето " Прощаваме, само че не забравяме " е обръщение, от което тръпки пробиват индивида, само че значимо е да се прочете и да се разбере. Към историята амнистия може да има, само че към бъдещето на децата ни - не, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР