Не искаме да бъдем руска колония, казват с тревога демонстрантите

...
Не искаме да бъдем руска колония, казват с тревога демонстрантите
Коментари Харесай

Грузия заприлича на Русия - една партия с олигарх без политическа конкуренция

" Не желаеме да бъдем съветска колония ", споделят с паника стачкуващите в Тбилиси, които от дни стачкуват пред постройката на грузинския парламент. " Една пета от страната ни е окупирана от Русия. " " Дойче веле " споделя какво се случва в страната, която съгласно мнозина към този момент е в ръцете на един единствен олигарх.

От няколко седмици в центъра на грузинската столица Тбилиси хиляди грузинци стачкуват против съветското въздействие в някогашната руска република. Пред Народното събрание те издигат плакати, на които са изобразени бодлива тел, карта на Грузия и надпис на британски език, гласящ " Грузия е окупирана от Русия ". Протестите бяха предизвикани от една фотография, показваща по какъв начин съветският народен представител и болшевик Сергей Гаврилов е седнал на председателското място в грузинския парламент.

Гаврилов беше част от съветска парламентарна делегация, която посети Грузия във връзка със съвещание на така наречен Интерпарламентарна асамблея на православието, което се организира в пленарната зала на Народното събрание в Тбилиси. Форумът, в който вземат участие най-вече депутати от източноправославни страни, сега се ръководи точно от този съветски народен представител. Той е упрекван за това, че неведнъж е посещавал грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, приети само от Русия. След като недоволството прерасна в улични митинги, комунистът Сергей Гаврилов и неговите съветски приятели напуснаха неотложно Грузия. На 20 юни полицията смаза със мощ митинга пред постройката на Народното събрание. Оттогава насам стачкуващите упорстват за оставката на вътрешния министър.

" Грузия не би трябвало да става съветска колония "

28-годишната учителка по британски Мари Канчавели също взе участие в митингите. Всяка вечер тя се причислява към стачкуващите, носейки афиш със следния надпис: " Майка ми също би излязла да стачкува, само че би изгубила работата си ". Това обръщение показва страховете на доста от опозиционно настроените грузинци.
Канчавели приказва свободно съветски език, само че избира да дава отговор на британски. " Зачеркнах съветския след събитията от 2008 година ", споделя тя, имайки поради руско-грузинската война. Темата за Русия господства диалозите и речите на събиращите се пред Народното събрание хора. " От 30 години настояваме, че Грузия би трябвало да остане свободна страна, а не да се трансформира в колония на един наш богат комшия ", споделя Канчавели. Именно фотографията на съветския народен представител Гаврилов, настанил се в креслото на шефа на грузинския парламент, е била капката, преляла чашата на търпението, добавя учителката по британски.

Тя акцентира, че съветските туристи не схващат митинга им. Така да вземем за пример една 20-годишна рускиня я била попитала дали митингът е легален. " В нашата страна имаме независимост на мнението, по тази причина всеки митинг автоматизирано е позволен ", отвърнала ѝ тя.

Конфликтът с Москва

За множеството грузинци Русия е окупатор, споделя Петер-Андреас Бохман от бюрото на немската фондация " Фридрих Науман " в Тбилиси. И през днешния ден към момента има напрежение по този въпрос, макар че след идването на власт на партията " Грузинска фантазия " през 2012 година тонът към Москва стана по-мек, изяснява той. По демаркационната линия с Абхазия и Южна Осетия постоянно се стига до произшествия. Тбилиси твърди, че следените от Русия въоръжени отряди се пробват да местят " границата " все по-навътре в грузинска територия. Освен това има и доста случаи на отвличания на грузински жители за приемане на откуп.

Стабилното икономическо развиване от последните години, което се вижда изключително мощно в столицата Тбилиси, не е в положение да потуши политическото неодобрение на хората. Подобно на прилежащите Русия и Турция, и в Грузия властта е съсредоточена в ръцете на ръководещата партия, зад която нормално стои една могъща фигура. В случая с Грузия това е милиардерът Бидзина Иванишвили, който, съгласно мнозина наблюдаващи, към този момент " има цялата страна ". Политическите процедури, каквито ги познаваме в Европа, в Грузия са съвсем невъзможни. А опозицията въобще не е считана за част от политическата система. Дори противоположното - вършат се опити тя да бъде унищожена.

" Въпреки уверенията, че страната се стремяла към участие в Европейски Съюз и НАТО, в Грузия в действителност се построява един държавен модел по съветски пример ", споделя Петер-Андреас Бохман. Основните признаци за това, съгласно него, са еднопартийната система, централизацията, корупцията, както и отсъствието на всякакво политическо състезание в европейския смисъл на това разбиране.

Силно проруско лоби

Демонстрантите пред Народното събрание упрекват грузинското държавно управление, че скрито разпродава страната им на съветски олигарси. " Това не е митинг единствено против съветската окупация - това е митинг и против всички проруски настроени грузински политици, това е митинг против съветското лоби в страната ", споделя Мариам Гегучадзе, друга участничка в митингите. Тя също избира да приказва с нас на британски. Грузия не би трябвало да изпада в икономическа взаимозависимост от Русия, уверена е тя и добавя, че " на Русия въобще не може да се разчита ". Прекратяването на полетите до Грузия тя пояснява като опит на Москва за слагане на Тбилиси под напън.

Що се отнася до туристите в Грузия - добре пристигнали са всички, които не слагат под подозрение суверенитета и териториалната целокупност на Грузия, споделя младата грузинка. " Не сме ксенофоби ", твърди тя и добавя, че в страната обаче се радвали единствено на тези туристи, които биха признали, че една пета от територията на Грузия е окупирана от Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР