Не е тайна, че пандемията от ковид-19 кара всички да

...
Не е тайна, че пандемията от ковид-19 кара всички да
Коментари Харесай

Страдате ли от коронасомния

Не е загадка, че пандемията от ковид-19 кара всички да се стресират. Нивата на стрес по време на пандемията надминават равнищата, следени по време на рецесията през 2009 година, а ограниченията за сигурност като общественото разграничаване основават комплицирана обстановка за хората, които се борят с меланхолия или продължителен стрес.  Бъдещето ни сега наподобява загадъчно, като тест на Роршах, и специалистите не са сигурни по какъв начин пандемията ще засегне хората в дълготраен проект в доста аспекти на живота. При мнозина се следи, да вземем за пример, една постоянно срещана особеност, възбудена от напрежението: косопад.

Нивата на стрес, породени от пандемията от ковид-19, карат хората да губят коса с шокираща скорост като медицинските специалисти даже го назовават в отчетите си ​​ “шокова загуба на коса “.

Въпреки че самото оплешивяване не е нещо извънредно, когато повода е стрес, то може да се появи единствено след около 3 до 4 месеца, осведомят експертите. При стресови фактори като тревога, меланхолия, финансови проблеми и други, шоковата загуба на коса може да докара до преждевременно падане на до 50% от косата ни. Но това не е всичко!

 53-aspetti di vita quotidiana, insonnia, Taccuino Sanitatis,

Косопадът е едно на ръка. Съвсем друго е „ коронасомнията “. Тревогата и стресът, подбудени от пандемията от ковид (а може би и от последвалият косопад), трансформират нашия в миналото съвсем съвършен живот и основават здравна мистерия. В Съединени американски щати с изключение на „ шоковата загуба на коса “, равнищата на стрес карат хората да имат както токсични сънища, по този начин и по-кратък сън. С две думи: пандемията от ковид-19 е призрачен сън за нашето богатство като цяло.

Неотдавнашно изследване открива, че 70% от американците споделят, че режимът им на сън е станал променчив заради продължаващата здравна рецесия. 63% от интервюираните даже споделят, че се опасяват, че в никакъв случай няма да могат да се върнат към предпандемичните си модели на сън, защото сънят им към този момент е прекомерно тежко нарушен.

И по този начин, в този момент имаме коронасомния. Повишените равнища на стрес и напрежениe, които прекъсват едно време подредените ни графици, карат медицинските специалисти да се чудят какви ще бъдат дълготрайните резултати на пандемията върху съня, като някои даже назовават обстановката „ зараза от проблеми със съня “.

„ Пациентите, които преди са страдали от бодърствуване, пациенти, които са имали усложнения със заспиването заради тревога, в този момент имат още повече проблеми. Пациентите, които са сънували кошмари, имат още повече кошмари “, споделя невролог пред The Washington Post. „ Няма по какъв начин да не признаем, че в този момент има зараза от проблеми със съня. “

Едно нещо, което специалистите виждат, е по какъв начин времето за лягане и пробуждане се забавя. От изявлението с невролога: „ Лекарите по време на сън виждат все по-късния час на лягане и пробуждане у хората. Пациентите живеят, да вземем за пример, в Лос Анджелис, само че са в часовата зона на Хонолулу. Това нарушава циркадния им темп, който контролират цикъла на съня, изключително като хората се лишат от излагане на естествена светлина рано сутринта. И нещата се утежняват от изкуствената светлина на екраните, които още от предпандемично време подтикват нарушаванията на съня. А в този момент това е методът, по който мнозина по света реализират работни срещи, връзка с родственици и другари, забавляват се и се осведомят. “

Циркадните ритми също са повлияни и от общоприетите ни ежедневни действия – и неналичието им в днешно време – като часове за хранене, вървене и връщане от работа или посещаване на занимания като йога. Социалните занимания също се наблюдават от циркадния темп. А в този момент те липсват.

ABC News 5 в Кливланд беседва с специалисти, които споделят, че новият ни циркаден темп наранява метода, по който животът ни минава най-вече като го прави „ неструктуриран и безпланов “. „ Телата ни са основани да се разсънват със слънцето и да си лягат, когато то залезе, тъй че това е, което желаеме да създадем. “, споделя доктор Сам Фридландер от Университетските лечебни заведения в Кливландския медицински център. Фридлендер споделя също, че изключването на смарт телефони, таблети и даже тв приемници може да помогне, тъй като се понижава синята светлина, само че би трябвало да ги изключим още часове преди лягане, а не непосредствено преди сън. Упражненията заран или следобяд също могат да бъдат потребни в борбата против безсънието.

„ Наистина е значимо заран да поемем малко светлина “, споделя той. „ Разходете се или правете извършения, в случай че е допустимо, тъй като светлината е най-силното нещо, което рестартира циркадния ни темп, тъй че в случай че ще поемате светлина, искате това да става заран и по-късно да я не става през нощта. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР