Не е тайна, че доматите, продавани в големите търговски вериги,

...
Не е тайна, че доматите, продавани в големите търговски вериги,
Коментари Харесай

Ето как да подобрим вкуса на доматите от магазина

Не е загадка, че доматите, продавани в огромните търговски вериги, постоянно нямат никакъв усет. За благополучие, теоретичен екип, управителен от американския Департамент по земеделието (USDA) работи върху нови способи, който да ги създадат по-ароматни, написа Gizmag.

Изследването демонстрира, че това може да се реализира по напълно елементарен и на ниска цена метод - посредством гореща баня. Характерната миризма на доматите се дължи на коктейл от химични субстанции, създавани от плодовете в процеса на зреене, показват учените, само че обичайният метод на запазване я подтиска. Закупените непосредствено от производителите домати са по-ароматни, защото те се продават в идеално положение - изцяло узрели и директно след откъсването си.

Комерсиално отглежданите домати обаче се транспортират стотици, а от време на време и хиляди километри, с цел да доближат пазара и преместването на зрели домати носи риска те да бъдат доставени развалени. По тази причина доматите се събират зелени, обработват се с етиленов газ, който подтиква зреене и се охлаждат.

Според ръководителя на екипа Джине Бай това изстудяване подтиска образуването на ароматни съставки и доматите остават с блудкав, безвкусен усет. За да избегнат този резултат, откривателите прибавят към процеса една спомагателна стъпка. Вместо да изпратят отгледани във Флорида зелени домати непосредствено за изстудяване, те са ги потопили във вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути и по-късно са ги охладили до сред 5 и 13 градуса по Целзий - общоприетите температури за превозване.

Учените са открили, че спрямо контролната група обработените домати се отличават с по-силни мирис и усет, както и с по-високо наличие на ароматни съставки. Според Бай това е по този начин, защото обработката с гореща вода контролира ензими, свързани със зреенето и задейства производството на избран протеин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР