Не е изключено доставката на новите изтребители F-16, които България

...
Не е изключено доставката на новите изтребители F-16, които България
Коментари Харесай

Проблемни проекти у нас може да забавят доставката на новите F-16

Не е изключено доставката на новите изтребители F-16, които България закупи за над 2 милиарда лв. от Съединени американски щати и " Локхийд Мартин ", да се забави поради проблеми с подготовката на авиобазата " Граф Игнатиево ", която би трябвало да бъде осъвременена, с цел да одобри новата техника. Това стана ясно от обясненията на служебния боен министър Георги Панайотов, представен от Медиапул.

По думите му все още не може да се каже сигурно дали ще се наложи закъснение, само че подготовката на авиобазата върви със забавяне от 6-8 месеца.

" Дали ще се стигне до закъснение на доставката на самолети, сега го прецизираме. Трябва да беседваме и с американската страна, с цел да сме сигурни. Не мога да дам безапелационен отговор все още ", сподели министър Панайотов.

Според проекта се чака първите шест машини да дойдат в България през 2023, а последните две през 2024 година. Април 2023 година би трябвало да е подготвена авиобазата.

За подготовката на българските военни летища държавното управление на Бойко Борисов планува 300 млн. лв., които главно ще бъдат вложени в " Граф Игнатиево ".

Панайотов изясни обаче, че в този момент се оказало, че няма планувани средства за градежа на пистата. За задачата ще са нужни над 50 млн. лв., които не са заложени в бюджета. Предишното управление на МО е считало, че пистата ще бъде издигната от НАТО, само че от Алианса са обяснили, че това няма по какъв начин да стане.

Към момента са подписани 44 контракта за действия по базата, като компаниите са определени без ясна процедура и причини. Нямат опит и се разчита на подизпълнители. Не е ясно и на каква база са остойностени плановете.

Според Панайотов прави усещането за някои " обичани компании " и за една " най-любима компания ", която има 15 контракта.

Почти по всички контракти средствата са платени предплатено. Оказало се обаче, че се работи единствено по три контракти - за обезлесяване, премахване на ненужни здания и ремонт на арочни укрития.

Освен това няма назначен човек да координира плановете.

Има и открити неразбираеми разлики в заплащането за осъществяването на едни и същи действия. Обезлесяването на един декар в Чешнегирово се плащало 220 лв., а в " Граф Игнатиево " над 2000 лв..

Военното министерство от години прави покупко-продажби без публични поръчки и на мрачно, възползвайки се от малки врати в закона.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР